'College moet statement maken of wegblijven bij China-dag Floriade'

ALMERE • Di 27 september 2022 | 14:32 • Dinsdag 27 september 2022 | 14:32

Het college van burgemeester en wethouders van Almere moet donderdag een statement maken tijdens de China-dag op de Floriade of wegblijven. Dat vraagt de Oeigoerse gemeenschap in een open brief aan het Almeerse college.

De brief is mede ondertekend door gemeenteraadsfracties van de Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie, BIJ1, DENK en de PvdA. Al decennia onderdrukt China Oeigoeren en naar schatting zijn sinds 2016 ruim een miljoen daarvan opgesloten in kampen waar ze worden gehersenspoeld en gemarteld.

"Wij voelen ons gepijnigd door de viering van een staat die jaren ongestoord een genocide pleegt", schrijft Alerk Ablikim van de vereniging FreeUyghur in de brief. "Een van deze vieringen is de China-dag van de Floriade. Een officiële ontvangst van de delegatie geeft een signaal af aan alle Oeigoeren in Almere en de rest van het land. Een signaal van onverschilligheid tegenover hun lijden en onze gemeenschappelijke normen en waarden. Wij vragen hiervoor uw aandacht."

Raadslid Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren twijfelde geen moment om de brief te ondertekenen. "Elk moment is een goed moment, hoe regionaal of lokaal ook, om aandacht te vragen voor wat voor vreselijks daar allemaal gebeurt."

Bij veel van de 'landendagen' is het gebruikelijk dat vertegenwoordigers van het Almeerse gemeentebestuur aanwezig zijn. Op de website van de Floriade was te zien dat de burgemeester aanwezig zou zijn, ook tijdens de vlaggenceremonie en het volkslied, en de Chinese ambassadeur zou verwelkomen. Inmiddels is de naam van waarnemend burgemeester Bijleveld weggehaald van de webpagina.

In antwoord op vragen die de Partij voor de Dieren ook namens zes andere partijen stelde op 1 september gaf wethouder Roelie Bosch nog aan dat er geen besluit was genomen om niet te gaan en dat er vanuit het college geen statement zou komen.

Inmiddels is wel duidelijk dat burgemeester Ank Bijleveld zelf de Chinese delegatie in ieder geval niet welkom zal heten omdat ze donderdagochtend niet in Almere is. Gebruikelijk is dat dan een locoburgemeester haar vervangt, of dat nu het geval is is nog onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel