Lelystedeling moet 4 jaar cel in voor verkrachting en stalking

LELYSTAD • Di 27 september 2022 | 19:13 • Dinsdag 27 september 2022 | 19:13

Een man van 44 uit Lelystad moet vier jaar de gevangenis in voor het verkrachten van een ex-vriendin. Dat heeft de rechter in Lelystad dinsdag bepaald. Naast de verkrachting heeft de Lelystedeling meerdere mensen gestalkt, een auto in brand gestoken en is hij betrapt op verboden wapenbezit. De voormalige autohandelaar werd veroordeeld voor in totaal elf strafbare feiten. Naast de celstraf moet de man twee van zijn slachtoffers in totaal bijna 17.500 euro betalen.

Volgens de officier van justitie ging het rond november 2020 mis met de man. De vrouw met wie hij twee kinderen heeft beëindigde de relatie, waarna hij haar bestookte met telefoontjes en berichtjes. De man verscheen ook geregeld in de buurt van haar huis en werk en plaatste een gps-tracker onder haar auto.

Toen de vrouw een nieuwe relatie kreeg, kwam het tot een confrontatie. Hij achtervolgde haar in de auto en botste tegen haar wagen aan. De nieuwe vriend van de vrouw kreeg ook een gps-tracker onder zijn auto, waarna hij regelmatig werd gevolgd. Ook stak hij de auto van de man in brand, pikte hij de kentekenplaat van zijn nieuwe auto, kocht eenzelfde soort wagen en maakte allerlei verkeersovertredingen. De bekeuringen gingen naar zijn nietsvermoedende rivaal.

Verkrachting van jonge vriendin
Een meisje van amper 20 jaar waarmee hij zijn vrouw bedroog, werd tussen april en juni vorig jaar gestalkt door de Lelystedeling. Hij plaatste ook onder haar auto een tracker en dreigde seksfilmpjes van haar openbaar te maken. Zij werd op 3 mei vorig jaar door hem verkracht in Lelystad.

Wat is er mis met deze man?
Deskundigen zien allerlei psychische problemen bij de man, waardoor hij zijn partners als bezit zou zien en dreiging en vernieling gebruikt als hij zijn zin niet krijgt. Hij is bovendien zwakbegaafd. De officier van justitie eiste daarom twee weken terug tbs met dwangverpleging tegen hem plus 2,5 jaar cel.

Maar de rechtbank vindt dat er niet genoeg gronden zijn voor tbs, omdat de man weigerde mee te werken aan psychologische onderzoeken. 'De enkele diagnose van zwakbegaafdheid door de psycholoog, die niet nader onderzocht kon worden, is van onvoldoende gewicht om aan verdachte tbs op te leggen', staat in het vonnis te lezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel