SP vindt woning van 355.000 euro geen starterswoning meer

LELYSTAD • Wo 28 september 2022 | 9:55 • Woensdag 28 september 2022 | 9:55

In de gemeenteraad van Lelystad is discussie over de vraag of de maximale koopsom voor een huis waarvoor een starterslening kan worden aangevraagd, moet stijgen van 325.000 naar 355.000 euro. Het college stelt dat laatste voor, maar de SP en PvdA vinden dat niet nodig. Volgens die partijen zijn er genoeg woningen in Lelystad te vinden die minder dan 325.000 euro kosten. "Huizen van meer dan 350.000 euro zijn toch geen starterswoningen meer", vindt Menno Manheim (SP).

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om meer budget vrij te maken voor de starterslening. Dat is een lening die mensen die voor het eerst een woning kopen op weg helpt als ze moeite hebben de financiering rond te krijgen. Tot maximaal 20 procent van de koopsom, tot een maximum van 65.000 euro, kan dan tegen gunstige voorwaarden worden geleend bij de gemeente.

Daarmee zakt het bedrag dat een starter moet lenen van een bank of hypotheekverstrekker. Meer geld beschikbaar stellen voor de regeling is geen punt van discussie in de gemeenteraad. Het geld vloeit uiteindelijk gewoon weer terug in de gemeentekas omdat een lening is, vinden de partijen. Ook over het maximaal te lenen bedrag van 65.000 euro bestaat geen verschil van mening.

NHG-grens
Het college heeft voorgesteld met de maximale koopsom aan te sluiten bij de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat vinden de SP en de PvdA niet nodig. Volgens hen drijft dat de prijs van koopwoningen, ook voor starters, alleen maar op. Bovendien vinden de SP en PvdA het niet nodig, omdat de huizenprijzen in Lelystad onder het landelijk gemiddelde liggen.

"Die grens is gebaseerd op de prijzen in de Randstad. Dat hoge bedrag hebben wij hier niet nodig," vindt Manheim. Jong Lelystad, VVD en het CDA pleiten er voor om juist wel de NHG-norm te volgen omdat er ook op huizen onder de drie ton in Lelystad nog altijd flink moet worden overboden. "Je bent al blij als je überhaupt een woning hebt", zegt Murat Aktan (Jong Lelystad).

Gemiddeld
Overigens was de gemiddelde prijs van woningen die zijn gekocht met een starterslening dit jaar 297.000 euro. De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de verhoging van het budget voor de starterslening en de maximale koopsom per lening.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel