Wageningen Universiteit onderzoekt drie vaccins vogelgriep

LELYSTAD • Do 29 september 2022 | 16:52 • Donderdag 29 september 2022 | 16:52

De Wageningen Universiteit onderzoekt drie vaccins tegen vogelgriep. De proef wordt gehouden in het laboratorium in Lelystad. Drie farmaceuten hebben elk een vaccin ontwikkeld die moeten werken tegen het H5-virus. In de loop van december worden de eerste resultaten verwacht.

"We hopen met deze proef inzicht te krijgen in effectiviteit van de vaccins tegen ziekteverschijnselen en het effect ervan op de verspreiding van het virus", legt vogelgrieponderzoeker Nancy Beerens uit.

Volgens de onderzoeker klinkt de roep om vaccins steeds luider. Sinds een vogelgriepuitbraak rond Zeewolde in oktober 2021 is er al een langdurige landelijke ophokplicht. "Het virus heeft zich gehandhaafd door vogels die zomers in ons land zijn te infecteren. Dat heeft ervoor gezorgd dat commerciële pluimveehouderij ook gedurende de zomer nog werd geconfronteerd met vogelgriep", vertelt Beerens.

Ook vakbond wil snel een vaccin
Dat het virus nu het hele jaar rond in Nederland is gebleven heeft grote impact op de pluimveesector. Pluimveehouders houden hun bedrijven angstvallig gesloten om besmetting maar te voorkomen. Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders hoopt daarom dat er zo snel mogelijk een vaccin wordt ontwikkeld.

Overigens is het dan nog wel de vraag hoe er in Europa wordt gereageerd op vaccinatie van pluimvee. De EU is hier tot nu toe geen voorstander van geweest. Het grootste deel van de eieren in Nederland wordt geëxporteerd naar het buitenland. Onder andere Duitsland is een grote afzetmarkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel