Meeste dijken voldoen niet aan nieuwe norm

FLEVOLAND • Vr 30 september 2022 | 6:07 • Vrijdag 30 september 2022 | 6:07

De meeste dijken rondom Flevoland voldoen niet aan aan de nieuwe landelijke norm en moeten voor 2050 versterkt worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Waterschap Zuiderzeeland. Vooral het stuk dijk tussen Lelystad en Dronten moet snel aangepakt worden.

De landelijke normen voor dijken worden in 2050 aangescherpt. De norm is bepaald op basis van twee risico’s: de kans op overstromen én de gevolgen van een overstroming. "Bij de meeste dijken in ons gebied geldt de norm 1 op 10.000. Dat betekent dat de kans dat de dijk faalt niet groter mag zijn dan eens in de 10.000 jaar", aldus een woordvoerder van het Waterschap Zuiderzeeland.

Uit onderzoek van het waterschap blijkt dat alleen de dijk tussen Schokkerhaven en Kraggenburg aan de aangescherpte norm voldoet. De rest van de dijken moet aangepakt worden, waarbij het stuk tussen Lelystad en Dronten de hoogste prioriteit heeft. Onder meer de hoogte en de zogenoemde bekleding kwamen niet door de keuring. Volgens het waterschap moet het versterken van deze dijktrajecten snel gebeuren. Inmiddels is het waterschap bezig met de voorbereiding van de versterking van de IJsselmeerdijk.

Houden we droge voeten?
De woordvoerder van het waterschap nuanceert de beoordelingen. Als één onderdeel van een dijk niet is goedgekeurd, voldoet de gehele dijk niet aan de eisen. Hij benadrukt dat de dijken nu veilig zijn en dat er vooral gekeken is of de dijken in 2050 nog voldoen aan de eisen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel