Wageningen Universiteit: Kottervisserij lijdt meer dan 20 miljoen euro verlies

URK • Vr 30 september 2022 | 13:00 • Vrijdag 30 september 2022 | 13:00

De kottervisserij is dit jaar 'fors verliesgevend', zeggen onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR). De kottersector lijdt in de eerste acht maanden van dit jaar een verlies van twintig à dertig miljoen euro. De boomkormethode, een visserijtechniek die veel op Urk wordt gebruikt, laat het slechtste resultaat zien.

De afgelopen jaren tot 2021 boekte de de kottervisserij nog winsten. In 2018 was het positieve resultaat 48 miljoen euro, in 2019 was het 9 miljoen euro en in 2020 was het 5 miljoen euro. De neerwaartse spiraal bleef doorzetten met in 2021 een verlies van drie miljoen euro.

Volgens onderzoeker Kees Taal van de Wageningen Universiteit heeft het forse verlies meerdere oorzaken. Veel schepen liggen dit jaar stil in een haven. De voornaamste reden om niet uit te varen zijn de hoge brandstofprijzen.

Onvoldoende bemanning
Ook een tekort aan bemanningsleden wordt genoemd en het wachten van kottereigenaren om hun schip te kunnen saneren. De WUR verwacht dat de inzet van de schepen dit jaar zo'n 25 à 30 procent minder is geweest ten opzichte van vorig jaar.

De opbrengst van vis en garnalen is volgens de Wageningen Universiteit wel hoger. De toename in de eerste acht maanden van dit jaar is 25 miljoen euro meer dan in 2021. Toch wordt er verlies gemaakt omdat de kosten veel harder zijn gestegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel