Tbs geëist tegen man die gasfornuis opendraaide

LELYSTAD • Vr 30 september 2022 | 13:06 • Vrijdag 30 september 2022 | 13:06

Een 38-jarige man uit Lelystad hangt tbs met voorwaarden boven het hoofd. De officier van justitie vindt daarnaast een celstraf van negen maanden op zijn plaats. De Lelystedeling probeerde op 24 maart brand te stichten in zijn flat aan de Stelling. Daarvoor draaide hij de gaspitten open en hij zou ook terpentine over de vloer hebben verspreid.

Volgens deskundigen lijdt de verdachte aan een schizofrene stoornis en is hij drugs- en drankverslaafd. Daardoor raakte hij in een psychose en ging het mis. "Ik wilde niet meer leven", zei de man vrijdag in de rechtszaal. "Maar ik wilde niemand in gevaar brengen."

Meerdere keren vroeg hij om hulp, vertelde hij de rechters. Maar telkens kreeg hij nul op het rekest. "Ik had allemaal stemmen in mijn hoofd en wilde niet meer. Daarom bracht ik mijn hond naar de buurman, draaide de gaspitten open en haalde een fles wodka."

"Dat had heel fout kunnen aflopen voor de andere bewoners. Er zijn 32 woningen in dat gebouw."

— Officier van Justitie

Eenmaal thuis waren de huldiensten er al en kon een ramp worden voorkomen. "Meneer woont op de eerste verdieping van een flat van vijf verdiepingen. Dat had heel fout kunnen aflopen voor de andere bewoners. Er zijn 32 woningen in dat gebouw", zei de officier ter zitting.

De Lelystedeling wordt ook verdacht van de vernieling van een voordeur en de ruit in het flatgebouw. Ook toen zou hij in een psychose zijn geweest. "Eentje was heel eng. Ik dacht dat er mensen in mijn huis waren, die me wilden vermoorden." Ook bedreigde hij de moeder van zijn dochtertje toen zij een relatiepauze inlaste. "Ik was bang dat ik mijn kind kwijtraakte en voelde me aan de kant gezet." En dus sprak hij haar voicemail vol met nare berichten.

Om het leven van de verdachte weer op de rit te krijgen, is volgens deskundigen langdurige behandeling nodig. Zij adviseren dan ook tbs onder voorwaarden. De man zei daar blij mee te zijn. "Ik wil werken aan mijn agressieprobleem en voortaan nuchter door het leven gaan. Maar daar heb ik wel hulp bij nodig." Nu hij al ruim een halfjaar vastzit, clean is en zijn medicijnen trouw neemt, ziet hij de toekomst zonnig tegemoet. "Ik wil huisje, boompje, beestje."

De officier eiste naast de tbs en celstraf ook een 'gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel', waarmee hij nog lange tijd onder intensief toezicht blijft staan op het moment dat hij gaat reïntegreren.

De uitspraak is over twee weken.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) of via 113.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel