Omroep Flevoland maakt 25 jaar televisie

FLEVOLAND • Za 1 oktober 2022 | 9:14 • Zaterdag 1 oktober 2022 | 9:14

Omroep Flevoland viert zaterdag haar 25-jarige televisie-jubileum. De regionale omroep bestond al wel, maar die maakte aanvankelijk alleen maar radio. Op 1 oktober 1997 veranderde dat. Die dag was er de allereerste tv-uitzending. Met een handjevol mensen werd er maandenlang achter de schermen naar deze belangrijke datum toegewerkt.

25 jaar geleden zag onze provincie er heel anders uit. Letterlijk, want hele woonwijken waren er nog niet, de A27 liep nog niet door tot in Flevoland, er was nog geen Batavia Stad en van de Marker Wadden had nog nooit iemand gehoord.

"Het is augustus 1997 als ik kennis maak met de andere mensen die met televisie beginnen in Flevoland. Ik ben net klaar met studeren en net als veel anderen zo groen als gras. De eindredacteur heeft wel de nodige ervaring en gaat aan de slag met ons", vertelt verslaggever van het eerste uur Rejo van der Weide. Hij werkt nog steeds bij de omroep.

Eerste groep tv-makers

Voor het pand in Almere

Radio in Lelystad, tv in Almere
De club die tv gaat maken zit in een nieuw gebouw aan de Randstad in Almere. De andere mensen van de omroep, zoals de radiomakers, werken vanuit Lelystad. "Er is destijds voor gekozen, omdat Almere hard groeide en het logisch was daar ook een studio te hebben. Maar door de opdeling ontstonden er binnen Omroep Flevoland ook duidelijk twee kampen: de gevestigde orde in Lelystad en 'dat zooitje ongeregeld' in Almere", aldus Van der Weide. Het zorgde wel eens voor wat wrevel kan hij zich herinneren: "Zo hadden wij een keer een klein spontaan feestje. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd in Lelystad"

Spontaan feestje 1997

De eerste uitzending
Het pand in Almere was nog niet af toen de tv-ploeg erin trok. Met het kleine team en met allemaal nieuwe spullen werd vanaf augustus gewerkt aan de eerste uitzendingen. Echt actueel waren veel onderwerpen nog niet. Het allereerste onderwerp is een interview met de toenmalige gedeputeerde over de komst van tv naar Flevoland.


De eerste tv uitzending van Omroep Flevoland werd gepresenteerd door Jeroen van der Laan, in een tijdelijk decor. In maart 1998 kwam het echte decor. "Dit was tweedehands. En we hebben het zelf in België opgehaald. Het stond in de studio van 'Ter Zake' van de VRT. Ik geloof dat we er 5000 gulden voor hebben betaald. Dat is echt niets voor een professioneel decor", zegt Bram Liplijn. Hij was destijds en nu nog hoofd faciliteiten bij de omroep.


Na een aantal jaar is de hele omroep bij elkaar gekomen in een nieuw pand op bedrijventerrein Larserpoort in Lelystad. Het is efficiënter, goedkoper en beter dan werken vanaf twee verschillende locaties. Vanaf toen is Omroep Flevoland steeds meer één bedrijf geworden. De meeste mensen werken voor zowel radio, tv en internet.

Archief
Alle uitzendingen zijn in het archief bewaard. Eerst nog op videobanden en later digitaal. Ook is er veel ruw -onbewerkt- materiaal bewaard gebleven. In het archief kom je hoogte- en dieptepunten in de Flevolandse geschiedenis tegen. Maar ook veel 'gewone' dingen zijn terug te zien.

25 jaar tv in Flevoland heeft duizenden uren beeld en geluid opgeleverd. "Het is jammer dat ik mij in die beginjaren nooit zo bewust ben geweest van alle mooie dingen die wij deden en hoe bijzonder het was om een nieuw tv-station te starten op het nieuwe land. Maar nu zie ik steeds meer dat we in uniek stuk Nederland werken, waar wij denk ik een belangrijke rol mogen vervullen”, besluit Van der Weide.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel