Ramona door Stoptober al een jaar zonder sigaret

LELYSTAD • Za 1 oktober 2022 | 14:59 • Zaterdag 1 oktober 2022 | 14:59

Ze had het zelf niet durven dromen, maar het is haar wel gelukt. Exact één jaar geleden drukte Ramona Aben uit Lelystad haar allerlaatste sigaret uit. "Ik mis het voor geen meter. Ik ben er heel blij mee", zegt Aben.

Ramona deed mee aan Stoptober, de actie die rokers in oktober oproept een punt achter de peuk te zetten. Op 1 oktober 2021 liet ze zich samen met ongeveer 25 lotgenoten voor 48 uur opsluiten in het Stoptoberhuis in Vinkenveen. Dat markeerde de start van de rest van haar leven. "We hadden een hele planning in het huis. Er was een programma voor de hele dag. We hebben samen gesport, we hebben samen een Bob Ross-schilderij gemaakt. Er kwamen artiesten langs die hun ervaringen met stoppen deelden."

Vlak voor de start van het stoppen drukte Ramona haar laatste sigaret uit. "En toen heb ik mijn pakje en mijn aansteker ingeleverd." Die eerste 48 uur waren niet makkelijk, erkent Aben. "Er waren coaches om je door de moeilijke momenten te loodsen. En we hadden elkaar."

Doorzetten
Eén jaar later kijkt ze met veel genoegen terug. "Ik had al een paar keer zelf geprobeerd te stoppen, maar die pogingen mislukten. Deze keer wist ik door te zetten. Ik voelde me gestresst, ik was chagrijnig en ik sliep slecht. Maar toen ik snapte dat dat afkickverschijnselen waren, toen kon ik er beter weerstand tegen bieden."

365 dagen later lacht het leven Ramona toe. Er is leven na de peuk. En dat leven is veel leuker, zegt ze. "Ik roep iedere roker op om hetzelfde te doen als ik. Stop nu."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel