Welzijn Lelystad introduceert nieuwe zorgprojecten

LELYSTAD • Zo 2 oktober 2022 | 16:01 • Zondag 2 oktober 2022 | 16:01

Welzijn Lelystad is zeer blij met het succes van twee nieuwe zorgprojecten. Het gaat om het project 'Steunouders' en het project 'Samen Oplopen'. De zorgorganisatie hield zaterdag een feestelijke bijeenkomst voor medewerkers, vrijwilligers en vraaggezinnen om de projecten officieel in gebruik te nemen.

In het zorgproject 'Steunouders' worden kinderen van ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken enkele dagdelen per week of per maand opgevangen door een steunouder. De opvang biedt lucht voor zowel het kind van het vraaggezin als de ouders van het vraaggezin. Het kind dat wordt opgevangen draait die dag gewoon mee in het gezin van de steunouders.

Marieke Pos is één van die steunouders. Een 11-jarig meisje draait wekelijks een dagdeel in het gezin mee en in de vakanties soms een extra dag. "Wij wilde graag iets goeds doen voor een ander. En dit gaat hartstikke goed. Pos is er blij mee dat het meisje goed kan opschieten met haar eigen kinderen. "Ze draait gewoon mee met ons en ik zie dat zij daar vreugde in heeft."

Betrokken
In het project 'Samen Oplopen' helpt een getrainde vrijwilliger vraaggezinnen bij problemen. Dat kan hulp zijn bij het invullen van formulieren, het wegwijs maken van gezinnen in de Nederlandse samenleving of hulp bij opvoedkundige problemen.

Vrijwilliger Sylvia Swalef helpt bij de alledaagse problemen van een Iraaks gezin. "Dat kan zo simpel zijn als dat ik met ze mee ga naar een winkel. Maar het kan ook zijn dat ik een spelletje doe met ze." Swalef heeft zich aangemeld voor het project omdat ze tijd over had. "En daarnaast ben ik vrij betrokken bij anderen."

Doel van beide projecten is dat gezinnen die veel zorg en stress ervaren hulp vinden bij getrainde vrijwilligers die zich voor langere tijd willen inzetten. "Het gaat er niet om dat je een paar maandagen tijd hebt", zegt Sylvia Swalef. "In principe is het de bedoeling dat je het twee, drie jaar doet."

'Werkt hartstikke goed'
"We houden deze bijeenkomst omdat de projecten nu goed op poten staan", zegt Henriëtte Verheggen van Welzijn Lelystad. "We willen zo iedereen bedanken die aan de projecten meedoen." Volgens Verheggen bieden de projecten veel soelaas. "Het werkt hartstikke goed. In Lelystad zijn we nog maar kort bezig maar de projecten zijn jaren geleden al ontwikkeld. Je ziet dat steungezinnen heel verlichtend."

Voor elk van de projecten worden vrijwilligers begeleid door de zorgprofessionals van Welzijn Lelystad. Na voldoende training worden vrijwilligers gekoppeld aan vraaggezinnen. Blijkt er een match, dan kan het project van start. De twee projecten samen bieden hulp aan 17 gezinnen in Lelystad. "Dat is meer dan waar we bij de start op hadden gehoopt", zegt Verheggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel