FlevoMeer Bibliotheek hoopt dat gemeenten helpen met de energiekosten

ZEEWOLDE • Di 4 oktober 2022 | 6:08 • Dinsdag 4 oktober 2022 | 6:08

De snel stijgende energiekosten zijn voor bijna iedereen een bron van zorg. Veel huishoudens vrezen het moment dat de nieuwe gasrekening op de mat valt. Maar ook bedrijven en instellingen kampen met de gestegen prijzen.

De FlevoMeer Bibliotheek is één van die instellingen. Met de winter voor de deur verwacht manager bedrijfsdiensten Jan Steffens dat de kosten voor het verwarmen van de bibliotheken in Flevoland tot wel 7 keer hoger kunnen gaan worden. Een oplossing voor die verwachte kostenstijging heeft hij niet paraat.

"Ik denk dat we zo maar eens tegen een extra kostenpost van 100.000 euro aankijken", zegt Steffens. De FlevoMeer Bibliotheek heeft zeven panden in vijf gemeentes. Vooral het pand in Zeewolde is een zorg. "Het is een markant gebouw. Het is kostbaar om dit pand te verwarmen en er zijn door het ontwerp weinig mogelijkheden om dit gebouw goed te isoleren", zegt Steffens. "De verwarmingsinstallatie is in 2016 vernieuwd. Maar toen zaten we natuurlijk nog niet in de energiecrisis die we nu hebben. Alles draait hier op gas."

Dat de energierekening zal gaan stijgen leidt geen twijfel, zegt Steffens. "En die rekening zal betaald moeten worden." Of de bibliotheek zich gedwongen zal zien om de openingstijden terug te draaien of dat het misschien zelfs nodig zal zijn om personeel te laten gaan, daar wil Steffens niet op vooruit lopen. De FlevoMeer Bibliotheek is nog niet in gesprek hierover met de verschillende gemeentes, maar Steffens hoopt wel dat niet lang meer duurt. "We hebben vorige week onze begroting voor het komende jaar ingediend. En daarin zijn de stijgende energiekosten meegenomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel