Opvang voor zeker duizend vluchtelingen bij Walibi

DRONTEN • Di 4 oktober 2022 | 14:29 • Dinsdag 4 oktober 2022 | 14:29

Het COA gaat het komende half jaar 1.000 tot 1.500 geregistreerde vluchtelingen opvangen op het evenemententerrein van Walibi Holland aan de Spijkweg in Biddinghuizen. Het COA, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Walibi en de gemeente Dronten hebben daarover afspraken gemaakt. De opvang moet over zo'n drie weken gereed zijn en het terrein moet dan voor half april 2023 weer leeg zijn. Dan kan het weer voor evenementen gebruikt worden.

Het college van B en W zegt dat de tijdelijke opvang nodig is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. "Het college voelt de urgentie en de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze crisis", schrijven B en W in een toelichting aan de gemeenteraad.

"We realiseren ons dat dit vragen en zorgen kan opleveren. Daarover blijven we graag met elkaar in gesprek."

— Jean Paul Gebben,Burgemeester Dronten

Bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker legt uit dat het gaat om vluchtelingen die het proces in het aanmeldcentrum al hebben doorlopen, maar door de overloop daar nog niet kunnen doorstromen naar een regulier azc. "Doordat we nu deze wat grotere locatie hebben, kunnen we de mensen die al wel geregistreerd zijn maar eigenlijk door moeten, weghalen en hier plaatsen. Waardoor het hele proces van registratie weer normaal kan gaan draaien en dat is wat we uiteindelijk weer moeten hebben." Het COA zorgt er in overleg met de gemeente voor dat er ook sportmogelijkheden op het terrein zijn en een supermarkt en gezondheidszorg.

Een gemengde groep vluchtelingen
De gemeente Dronten rekent op een gemengde groep vluchtelingen, met zowel gezinnen als alleenstaanden. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Jemen, Afghanistan en Eritrea. Hoeveel mensen daadwerkelijk naar het terrein van Walibi komen, is op dit moment nog niet bekend.

Burgemeester Gebben zegt dat Dronten graag een bijdrage wil leveren. "In Dronten hebben we de ruimte", stelt hij. "Als we deze ruimte moeten delen voor het grotere belang dan voelt dat voor dit college als vanzelfsprekend. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat het tijdelijk opvangen van zo'n grote groep vragen en zorgen kan opleveren. Daarover blijven we graag met elkaar in gesprek.

De gemeente houdt woensdag een inloopavond voor omwonenden bij Beachclub NU in Biddinghuizen. Het COA en de gemeente geven daar een toelichting en beantwoorden ook vragen. "Misschien voelen onze inwoners ook de behoefte om wat te doen voor deze groep mensen", denkt Gebben. De gemeente geeft meer informatie op de website.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel