Eis: 4,5 jaar cel voor smokkelen harddrugs verpakt in lege computerkasten

LELYSTAD • Di 4 oktober 2022 | 19:44 • Dinsdag 4 oktober 2022 | 19:44

Een 39-jarige man uit Lelystad heeft bekend cocaïne en MDMA verpakt in lege computerkasten verstuurd te hebben. De postpakketten met kilo's drugs waren onderweg naar Australië maar werden onderschept.

Dat bleek dinsdag tijdens de strafzaak tegen twee verdachten in de rechtbank in Zwolle. Bij een controle van pakketten bestemd voor het buitenland ontdekte DHL op 14 juni 2021 dat er cocaïne in een lege computerkast verstopt zat. De afzender was al snel bekend. De 39-jarige inwoner van Lelystad bood wel vaker pakketjes aan bij de betreffende DHL-locatie in Lelystad. Krap twee weken later werd opnieuw een vergelijkbaar pakket onderschept. Toen de politie zijn huis op 1 juli binnenviel stond een derde zending klaar. In totaal ging het om 12 kilo cocaïne en 8 kilo MDMA.

Zwaar weer
De man heeft het versturen van de drugs toegegeven. Zijn bedrijf zat door de pandemie in zwaar weer en hij werd naar eigen zeggen door onbekenden via WhatsApp benaderd om geld te verdienen. Hij plaatste de adresstickers op de pakketten en leverde ze in. Verder ging zijn betrokkenheid niet, zei hij. Een 46-jarige Amsterdammer zou zijn handlanger geweest zijn. Deze man, eerder in Zweden veroordeeld tot 10 jaar cel voor drugsfeiten, zweeg tijdens de zitting.

Contant geld
De man uit Lelystad zou 2.000 euro per ingeleverd pakket krijgen. In zijn woning vond de politie op verschillende plekken verstopt in totaal 23.000 euro in contanten. Zijn advocaat stelde dat het gevonden geld afkomstig was van een lening van een oom, maar het Openbaar Ministerie vermoedt dat het om crimineel geld gaat. De officier eiste daarom 4,5 jaar cel.

Hogere straf geëist tegen handlanger
Omdat de Amsterdammer eerder veroordeeld is voor soortgelijke zaken, was de eis tegen hem 6 jaar gevangenisstraf. Het bewijs haalde het OM grotendeels uit een onderzoek naar de telefoon waarmee de man uit Lelystad communiceerde over de zendingen. Die telefoon was wel erg vaak exact op twee adressen in Amsterdam en op een vakantiepark in Ede waar deze verdachte verbleef.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 18 oktober.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel