Bruin water uit de kraan in Lelystad: 'Kan geen kwaad'

LELYSTAD • Wo 5 oktober 2022 | 12:57 • Woensdag 5 oktober 2022 | 12:57

Bij meerdere huishoudens in de wijk Schoener in Lelystad stroomt bruin water uit de kraan, toilet en douche. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens komt dat door werkzaamheden die in Lelystad worden uitgevoerd. Het bruine water is niet schadelijk, aldus een woordvoerder.

"We moeten een aantal leidingen verleggen en ook nieuwe leidingen aanleggen vanwege een nieuwbouwwijk in Lelystad", zegt Jessica Winkelhorst van Vitens. "In de bestaande leidingen moeten we dan een afsluiter dicht zetten." Daardoor zakken ijzerdeeltjes in het water. Op het moment dat het water weer gaat stromen, vermengen de ijzerdeeltjes met het water.

De bruine kleur die in het water ontstaat is een chemische reactie, zegt Winkelhorst. "Dat kan geen kwaad. Het is niet zo dat je er ziek van kan worden." Volgens de woordvoerder helpt het als je de kraan door laat stromen. "Je hoeft het ook niet te koken want er zitten geen bacteriën in."

Vitens is niet alleen in Lelystad bezig met de leidingen, binnenkort vinden soortgelijke werkzaamheden ook in Emmeloord plaats. Op waterstoring.nl staat waar er werkzaamheden worden uitgevoerd, waardoor het water mogelijk bruin kan kleuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel