Komst noodopvang asielzoekers bij Walibi valt omwonenden rauw op het dak

BIDDINGHUIZEN • Do 6 oktober 2022 | 0:05 • Donderdag 6 oktober 2022 | 0:05

Omwonenden van Walibi zijn niet blij met de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Dat bleek woensdagavond tijdens een inloopavond in restaurant Beachclub NU in Biddinghuizen. Op het evenemententerrein gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het komende half jaar 1.000 tot 1.500 geregistreerde vluchtelingen onderdak bieden. De opvang moet over zo'n drie weken gereed zijn. Het terrein moet dan voor half april 2023 weer leeg zijn. Dan kan het weer voor evenementen gebruikt worden.

"Dat het noodzakelijk is snap ik wel," zegt recreatieondernemer Marc ter Avest van Camping Veluwe Strandbad en Aqua Centrum Bremerbergse Hoek woensdagavond op de bijeenkomst. Ter Avest: "De termijn waarop het bekend werd gemaakt, dat valt ons nogal rauw op het dak."

Omwonenden van het terrein ontvingen dinsdag een brief met de mededeling. Dat is volgens Barry Hoogezand, VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Dronten, de verkeerde volgorde. "We hadden graag gezien dat eerst het gesprek met de inwoners van Biddinghuizen was geweest." Maar volgens burgemeester Gebben van Dronten was er geen tijd om omwonenden eerder te informeren. "Omdat er echt nood is heb je geen tijd om met iedereen te overleggen.

Niet gerust
Ter Avest is er niet gerust op. "We maken ons nogal zorgen dat de mensen die daar komen te zitten, gaan rondzwerven in de omgeving." Volgens buurtbewoner Aart-Jan Wallet kan Biddinghuizen, met 6000 inwoners, de komst van 1.500 asielzoekers bij Walibi niet aan. "Ik vind het zorgelijk: wat doen die mensen, waar komen ze vandaan, wat voor verleden hebben ze?" Hij is bang voor een toename van criminaliteit.

Versterking politie
Om de veiligheid te garanderen krijgt Dronten extra BOA’s, zegt Gebben. Bovendien is er extra politieversterking gevraagd door de voorzitter van de veiligheidsregio, Ank Bijleveld. Zij is ook waarnemend burgemeester van Almere. "Niet alleen voor Biddinghuizen of Dronten, maar voor heel Flevoland omdat wij in Flevoland natuurlijk toch een behoorlijk aandeel in de opvang leveren", zegt Gebben over de vraag om versterking.

De pijn zit bij sommige omwonenden nog dieper. Wallet vindt het raar dat asielzoekers wel tijdelijk onderdak krijgen, maar zijn kinderen niet. "Die wonen op een camping omdat er woningnood is. Dat stoort mij heel erg."

Wat dat betreft is er misschien wel voordeel te behalen met de noodopvang van vluchtelingen. Dronten krijgt mogelijk geld voor nieuwe woningen. Een deal met het Rijk mag je het volgens de burgemeester niet noemen. Gebben: "Het kabinet ziet wel de uitdaging waar wij als gemeente voor staan, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw. We zijn in gesprek over een fikse subsidie voor 120 flexwoningen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel