Respijthuis voor mensen met beperking staat op punt van omvallen

LELYSTAD • Do 6 oktober 2022 | 11:20 • Donderdag 6 oktober 2022 | 11:20

Het Respijthuis in Lelystad, een logeerhuis voor mensen met een beperking of chronische ziekte, staat op omvallen. Doordat er weinig gebruik wordt gemaakt van de voorziening en doordat de huidige locatie vanaf 1 maart volgend jaar niet meer beschikbaar is, is de toekomst onzeker.

Voor 15 november moet er een plan bij de gemeente liggen voor de toekomst, met een stevige en reële onderbouwing voor de toekomstige bezetting. Als dat niet zo is, houdt de voorziening op te bestaan.

Ontlasten van mantelzorgers
Het Respijthuis is bedoeld om mantelzorgers (mensen die zorgen voor een langdurig zieke of gehandicapte dierbare) voor enige tijd te ontlasten. Mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen er voor korte of langere tijd verblijven. Het Respijthuis neemt de hulpvraag dan van de mantelzorger over. Die kan dan even vrij zijn of op vakantie gaan. Sinds 2018 huist het Respijthuis in een eigen ruimte op camping Buytenplaets Suydersee. Het contract voor die locatie loopt op 1 maart volgend jaar af en de campingeigenaar heeft besloten het contract niet te verlengen.

Te weinig gebruikers
Daarnaast loopt het al jaren niet storm met mensen die gebruikmaken van de voorziening. Het Respijthuis krijgt subsidie van de gemeente Lelystad, vorig jaar een kleine 120.000 euro, bedoeld om de kosten te betalen, maar ook om de vergoeding die men vraagt van logees zo laag mogelijk te kunnen houden. Het Respijthuis werkt nu samen met Coloriet, om ook vanuit die zorgorganisatie meer klanten te krijgen, en wil voortaan ook mensen met een zwaardere zorgvraag kunnen opvangen. Bovendien kunnen inwoners van Dronten er sinds maart vorig jaar ook terecht. De gemeente Dronten betaalt hiervoor een vergoeding aan de gemeente Lelystad.

"Het is nog onduidelijk of het Respijthuis met deze maatregelen voldoende bezetting krijgt," schrijft de gemeente in een informatienota aan de gemeenteraad. Er zijn dan ook zorgen over het voorbestaan van de voorziening. Op 15 november moet er een gedegen en realistisch plan voor de toekomst liggen bij de gemeente. "Wij zullen vervolgens mede op basis daarvan een besluit nemen over het vervolg."

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel