Derde inbraak bij volkstuinvereniging, 36 tuinders gedupeerd

LELYSTAD • Do 6 oktober 2022 | 11:44 • Donderdag 6 oktober 2022 | 11:44

Bij volkstuinvereniging Het Gelderse Hout in Lelystad is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken. Volgens het bestuur van de vereniging is het de derde inbraak in vier maanden tijd. In totaal zijn 36 tuinders gedupeerd.

De derde inbraak werd deze week opgemerkt door één van de bestuursleden en een getroffen tuinder. Een buurtbewoner die de hond om 06.00 uur uitliet zag het toegangshek open staan. In de nacht is er bij drie tuinders ingebroken, waar onder meer een frees en tuingereedschap is meegenomen.

In juni werd twee keer in dezelfde week ingebroken. Daarbij raakten volgens secretaris Katja Eijpe in totaal 33 tuinders gedupeerd. De meegenomen spullen betroffen veelal diverse machines, zoals grasmaaiers en frezen. Volgens Eijpe kan de verkoop daarvan een aardig bedrag opleveren. Daarnaast is er ook veel tuingereedschap verdwenen en liepen de hekken en schuurtjes veel schade op.

Inbraken zijn niet nieuw
Volgens Eijpe zijn dit soort inbraken niet nieuw. Er wordt nagenoeg elk jaar wel ingebroken waarbij dit soort machines worden meegenomen. Ook verdwijnt er wel eens een deel van de oogst. "Maar dit jaar spant ook daarin wel de kroon", zegt de secretaris. "Er is meer dan eerder aan oogst gestolen uit de tuinen, van de 'simpele' groentes als kolen en courgettes tot aan de bijzondere Surinaamse groentes." Ook zijn er veel noten en fruit van de bomen gestolen en ook worden er eieren weggenomen bij de tuinders die kippen hebben. Zelfs de kippen worden wel eens gestolen.

'Laat geen machines achter'
Het bestuur bespreekt het nemen van extra maatregelen om inbraken te voorkomen, zegt Eijpe. "Al eerder is het plaatsen van camera's aan de orde geweest. Enkele van onze leden hebben wildcamera's hangen. Een aantal daarvan zijn bij de inbraak in juni vernield." Veel meer kan er volgens de secretaris ook niet gedaan worden. "Het is goed om in het achterhoofd te houden dat wanneer men het complex onbevoegd wil betreden, het ze toch wel lukt." Het bestuur dringt er nadrukkelijk op aan bij de leden om vooral geen machines achter te laten in hun schuurtjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel