'Hulp voor kwetsbare Almeerders moet blijven'

ALMERE • Do 6 oktober 2022 | 12:26 • Donderdag 6 oktober 2022 | 12:26

De hulp die kwetsbare mensen in Almere Haven en Stedenwijk nu krijgen via Schakelteams, moet blijven. Dat bepleiten patiënten en hulpverleners donderdag in de gemeenteraad.

In de Schakelteams werken verschillende hulpverleners samen. "Ze doen eigenlijk wat de naam zegt: schakelen", legt coördinator Erik Vermathen uit. Het gaat volgens hem dan vooral om mensen met een psychische kwetsbaarheid. De teams helpen hen als ze behoefte hebben aan een luisterend oor, op een wachtlijst staan en nog even geholpen moeten worden. Of als ze zelf nog niet helemaal goed weten wat er aan de hand is. Ook helpen de teams deze mensen om anderen te vinden waarmee ze dingen kunnen gaan doen.

Vermathen is bang dat er nu een einde komt aan de Schakelteams. Volgens hem komen er zo'n 200 mensen per jaar op heel veel verschillende manieren bij de teams terecht. Als die verdwijnen, worden de mensen volgens Vermathen ook niet gevonden. "Zij zullen dan moeite hebben om een plekje te vinden om zich toch weer te bewegen in de maatschappij. Het zijn veelal mensen die zelf niet verder komen."

'Sociale kaart' behouden
Op dit moment zijn de teams vooral actief in Haven en Stedenwijk, maar Vermathen zou graag ook in de andere stadsdelen gaan werken. "Eigenlijk zijn we een beetje een soort sociale kaart om mensen verder te helpen en dat is begonnen na groot stedelijk overleg in die twee wijken."

Donderdagavond houdt Vermathen een pleidooi om de teams te behouden, maar hij heeft geen idee wat er daarna gebeurt. "De gemeente is al enkele jaren bezig met wat er hierna met ons zou moeten. Ze heeft al twee onderzoeken gedaan die positief zijn, maar toch wordt er geen knoop doorgehakt dus vandaar ook dat we nu wat aandacht vragen van de politiek en bestuurders." Met zeven man wil hij de raad overtuigen om de teams te behouden. Vier daarvan zijn mensen die ook door de teams geholpen zijn. Zij dragen gedichten voor. Ook is er een verklaring van 35 professionele organisaties die vinden dat de Schakelteams moeten blijven bestaan. "Dan hopen we dat de wethouders het oppakken en dat we door kunnen. En het liefst nog in de andere wijken ook."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel