Huizenprijzen gedaald met vijf procent

FLEVOLAND • Do 6 oktober 2022 | 13:25 • Donderdag 6 oktober 2022 | 13:25

De huizenprijzen in Flevoland zijn in het derde kwartaal van dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Gemiddeld betaalden kopers in Flevoland de afgelopen drie maanden 401.000 euro voor een huis. In het tweede kwartaal was dat nog vijf procent meer, namelijk 426.000 euro.

Volgens Harm Boer, voorzitter van NVM Flevoland, volgt de provincie daarmee de landelijke trend. Wel zegt hij dat de prijsdaling hier langzamer gaat dan in de randstad. "Dat zie je al jaren in Flevoland, we lopen hier achter op de landelijke ontwikkelingen." Volgens Boer is dat omdat de huizen in Flevoland goedkoper zijn. "Mensen uit het westen en het midden van het land kunnen het echt niet meer betalen, en kijken dan wat verder van huis. Daarom loopt de markt hier wat achter."

Toch merkt hij dat er nu iets staat te veranderen op de huizenmarkt. "En daar is niks mis mee. Je ziet de rente oplopen, en je ziet dat mensen het niet meer kunnen betalen. Dat is waarom nu de prijzen omlaag gaan." Ten opzichte van een jaar geleden is de gemiddelde verkoopprijs nu nog wel drie procent hoger. Dat komt neer op zo'n 11.000 euro.

Eerder deze week bleek uit cijfers van Vastgoedmanagement Nederland dat ook het huren van een huis in de provincie goedkoper wordt. De gemiddelde huurprijs voor een vrijesectorhuurwoning is het afgelopen jaar gedaald met twee procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel