Advocaten naar rechter om kleur kozijnen rijksmonument

EMMELOORD • Do 6 oktober 2022 | 20:07 • Donderdag 6 oktober 2022 | 20:07

Advocaten Ter Haar en Pater in Emmeloord en de gemeente Noordoostpolder stonden donderdag tegenover elkaar voor de rechter in Utrecht over de kleur van de kozijnen van het advocatenkantoor.

De advocaten willen voor hun pand aan de Koningin Julianastraat bij het schilderen een donkere kleur verf gebruiken, maar de gemeente verbiedt dit. Het pand is een rijksmonument en volgens de wet mag de kleur niet worden gewijzigd. De gemeente baseert zich op een deskundigenadvies. Alle kozijnen moeten licht blijven. De buren hebben geklaagd en de gemeente moet daarom optreden. De gemeente zegt de wettelijke plicht te hebben om te handhaven.

De advocaten moeten voor een tegenadvies zorgen, vindt de gemeente. Daar zijn de advocaten het weer niet mee eens. Het advies van de gemeente is een mening, betoogden de advocaten. Er zijn genoeg huizen in deze straat die ook donker zijn geschilderd, stellen zij. En daar zou de gemeente niet tegen op treden. "De gemeente Noordoostpolder behandelt ons willekeurig. Andere inwoners mogen dit wel", stelde Karima Benchaib van het advocatenkantoor.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel