Floriade trok in totaal 685.189 bezoekers

ALMERE • Zo 9 oktober 2022 | 16:42 • Zondag 9 oktober 2022 | 16:42

De Floriade in Almere heeft de afgelopen zes maanden 685.189 bezoekers getrokken. Dat vertelde directeur Hans Bakker zondagavond bij de officiële afsluiting van de wereldtuinbouwtentoonstelling. De bezoekers kwamen uit 69 verschillende landen. Ruim driekwart van hen was afkomstig uit Nederland. Ook kwamen er veel Duitsers en Amerikanen. Bij de start van het evenement werd nog op meer dan twee miljoen bezoekers gerekend. Gemiddeld gaven de bezoekers volgens directeur Bakker een rapportcijfer 8 (van 10) voor de Floriade.

Nadat de laatste bezoekers zondag rond 19 uur hadden verlaten, volgde de officiële afsluiting voor deelnemers, bestuurders, politici, betrokken bedrijven en andere genodigden. "De Floriade heeft flink wat hobbels gehad", zei waarnemend burgemeester Bijleveld daar. "En het heeft veel geld gekost. Te veel geld voor Almere alleen eigenlijk." Bijleveld riep het Rijk daarom op om meer te doen voor komende edities. Anders zou dit volgens haar wel eens de laatste Floriade ooit kunnen zijn geweest. Toch is Bijleveld trots op haar stad. "Samen is het ons gelukt. Opgeven was geen optie en daar kunnen we trots op zijn."

"Rijk moet meer bijdragen"

Het was de laatste dag op de Floriade overigens drukker dan normaal. De afgelopen week kwamen er ook al meer bezoekers, mede dankzij kortingacties en het mooie weer. Onder bezoekers waren zondag opvallend veel mensen die voor de eerste keer naar de tuinbouwtentoonstelling kwamen. "Ik ben hier nog nooit eerder geweest", zegt een mevrouw die op een bankje zit, omringd door planten. Ze geniet zichtbaar. "We hebben een route uitgestippeld en we zien wel waar we uitkomen," vertelt een oudere man die er ook voor het eerst is.

Van heinde en verre
Er zijn veel mensen die van heinde en verre komen. Een stel dat zich laat fotograferen komt uit Canada. "Dit kennen we niet", zegt de man. Vooral de duurzaamheidsthema's spreken hem aan. "Innovatief en heel erg inspirerend", vult de vrouw aan. "Daarom heb ik mijn best gedaan om hier naartoe te komen."

Er is ook wel wat gemopper over het parkeerbeleid. Een man met een klein kind in een kinderwagentje vindt het geen stijl dat hij niet vlak bij het Floriadeterrein mag parkeren en kilometers moest omrijden, terwijl er nog veel lege plekken zijn. 

De meeste bezoekers reageren enthousiast en vinden het jammer dat de Floriade sluit. "Het maakt niet uit welke dag het is", zegt een vrouw die voor het eerst op de tuinbouwtentoonstelling is en alles nog wil zien. Ze vindt het niet jammer dat dit de laatste dag is. "Je bent nooit te laat en je kan niet meer terug hè. Je moet het moment van de dag en de tijd leven. En dat is nu."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel