Politie wil drempel verlagen om 112 te bellen

LELYSTAD • Ma 10 oktober 2022 | 22:48 • Maandag 10 oktober 2022 | 22:48

Bel gerust naar 112 als je een verdachte situatie ziet. Die boodschap heeft de politie in Lelystad. Hoe alerter mensen zijn, des te sneller er door de politie in actie gekomen kan worden. En dus is de mededeling: wees niet bang om 112 in te bellen. Ook al twijfel je of het ernstig genoeg is.

"Wij rijden en fietsen onze rondes hier. Maar dat is dan een momentopname", vertelt wijkagent Jeffrey Verboekend. "Iemand die hier woont die weet precies: deze auto hoort hier niet thuis, of deze personen zie je hier normaal gesproken niet."

Twee mannen die door je straat lopen en controleren of de deuren van auto's wel op slot zitten? Daarvoor kan je prima 112 bellen, zegt Verboekend. Of schimmige figuren die rondhangen in steegjes en voelen aan aan de deurklinken? Ook dan hoort de politie graag via 112 van je.

Extra ogen en oren op straat
"Wij proberen er altijd mensen in te zetten als een verdachte situatie gemeld wordt. Dat is ook de reden dat we zeggen: bel 112. Dan kom je gelijk door en hoef je niet lang in de wachtrij te staan." En als je dan belt, maar het loos alarm blijkt te zijn, dan is dat geen ramp. "Mocht de centralist inschatten: dit is geen spoedsituatie: dan zal dat op een normale manier tegen iemand gezegd worden."

Maandagavond organiseerde de politie Lelystad een ludieke wedstrijd om de boodschap extra kracht bij te zetten. Inwoners werd via social media gevraagd om een persoon te spotten die zich expres verdacht gedroeg. Een 16-jarige jongen wist deze man uiteindelijk op te merken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel