Bewoners Oosterwold mogelijk gecompenseerd voor rioolexperiment

ALMERE • Di 11 oktober 2022 | 6:13 • Dinsdag 11 oktober 2022 | 6:13

Bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold worden mogelijk financieel gecompenseerd als zij worden aangesloten op het riool. De gemeente Almere laat door een extern bureau onderzoeken of dit mogelijk is. Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst voor inwoners van de wijk.

In de wijk Oosterwold werd geëxperimenteerd met afvalwaterzuivering op eigen terrein. De bewoners betaalden een lagere prijs voor de bouwgrond omdat ze zelf een aantal zaken zouden regelen, zoals de zuivering van het eigen wc- en douchewater. Zo’n 900 huishoudens hebben toen op eigen kosten een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie, een zogenoemde IBA aangeschaft. Er werd echter te veel vervuild afvalwater geloosd, zo bleek uit metingen. Het experiment is dan ook mislukt. Daarom gaat de gemeente nu alsnog riolering aanleggen in de wijk. De gemeente laat nu onderzoeken of de investering die bewoners hebben gedaan aan hun zuiveringsinstallatie gecompenseerd kan worden. Almere heeft Bureau Troostwijk ingeschakeld om uit te zoeken of dit mogelijk is.

Rioolaansluiting binnen vijf jaar
De gemeente heeft een zorgplicht om ieder huis aan te sluiten op het riool. Tijdens de informatieavond vertelde de gemeente dat het nog vijf jaar kan duren voordat iedereen in de wijk is aangesloten. In de tussentijd wil de gemeente het beheer en onderhoud van de IBA's overnemen van de bewoners.

De inwoners van de wijk zijn huiverig door het verhaal van de gemeente. "Ze beloven een hoop, maar weten het zelf nog niet", zegt de een. Een ander vindt de boodschap van de gemeente veel te rooskleurig. "Het komt goed is dan wel heel positief optimistisch. Dat mag wel iets realistischer. Dat is volgens mij beter dan teveel optimisme."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel