Zeven jaar cel geëist tegen Lelystedeling voor seksuele uitbuiting

LELYSTAD • Di 11 oktober 2022 | 18:31 • Dinsdag 11 oktober 2022 | 18:31

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 39-jarige man uit Lelystad voor seksuele uitbuiting van zes vrouwen in zijn woonplaats en onder meer Almere.

De man zou jarenlang bezig zijn geweest met het ronselen van slachtoffers uit Roemenië - waar hij zelf ook vandaan komt - en Moldavië. Hij zou erg gewelddadig zijn geweest als de vrouwen niet voldoende geld uit de prostitutie binnenbrachten. Het gaat om de periode 2014-2019 waarin vrouwen naar Nederland kwamen en onder de invloedssfeer van de man kwamen. Hij droeg de vrouwen over aan zijn toenmalige vriendin, die al in de prostitutie werkte. Zij zou vervolgens alles hebben geregeld voor het werk en de helft van de verdiensten van de vrouwen hebben overgedragen aan de man.

De officier van justitie eiste tegen de vrouw een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. De vrouw zat al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis en zou dan niet meer opnieuw de cel in hoeven. Ze zou zelf ook slachtoffer van de man zijn. Hij zou ook haar veelvuldig hebben mishandeld en bedreigd. Toen de relatie voorbij was en zij voor zichzelf wilde beginnen zou hij haar niet alleen bont en blauw hebben geslagen, maar haar ook van haar vrijheid hebben beroofd.

Vrouw kan niet ongestraft blijven
De officier houdt hier rekening mee, maar vindt niet dat ze straffeloos kan blijven. Zonder haar regelwerk waren de vrouwen niet uitgebuit, stelde hij. Hij eiste verder dat het tweetal de afgepakte verdiensten van de slachtoffers moeten inleveren. Het gaat om ruim 138.000 euro.

De vrouw zei niet veel op de zitting en moest regelmatig huilen om alles wat er was gebeurd. De man was er niet. Hij zit een gevangenisstraf uit in Italië voor soortgelijke feiten. Beiden hebben steeds ontkend. Volgens de twee hebben de vrouwen vrijwillig in de prostitutie gewerkt. Maar de officier van justitie sprak over een ‘geoliede machine’ waarbij het ene slachtoffer het andere opvolgde met de bedoeling dat het veel geld opleverde. Volgens hem zijn er nog veel meer vrouwen geweest. “Dit is slechts het topje van de ijsberg.”

Een van de slachtoffers heeft verklaard dat ze door de man in Roemenië werd opgehaald met de auto met het idee dat ze in Nederland in een slachthuis ging werken. De verdachte werkte daar zelf ook. Onderweg werd echter al duidelijk dat het prostitutie werd en de man zou haar hebben verkracht met de mededeling dat ze zo alvast leerde wat ze moest doen.

Andere slachtoffers kwamen met de verdachten in aanraking nadat ze in Nederland ander werk waren kwijtgeraakt. Ze kwamen uit Moldavië, dat niet tot de Europese Unie behoort, waardoor ze geen legaal werk konden doen. In hun wanhoop besloten ze met de verdachten in zee te gaan. Om vervolgens te merken dat ze niet vrij waren om klanten te weigeren of zelf te bepalen wanneer ze wilden werken.

Misbruik van kwetsbaarheid gemaakt
De officier verwijt de verdachten dat ze misbruik maakten van de kwetsbaarheid van de vrouwen die de armoede in hun land ontvluchtten en vervolgens in Nederland vastliepen. De man zou erg intimiderend zijn geweest door tegen de vrouwen te schreeuwen en ze te bedreigen met een mes.

Volgens de advocaat van de vrouw is er geen bewijs dat de vrouwen werden gedwongen zich te prostitueren. Dat ze de helft van de verdiensten afstonden was redelijk omdat zijn cliënt zoveel regelde voor ze. Verder benadrukte hij hoe de vrouw fysiek en geestelijk werd mishandeld door de man.

De advocaat van de man komt woensdag aan het woord. De rechtbank sluit het onderzoek op 21 november en doet dan uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel