Gemeente Urk bezoekt bedrijven om ondermijning aan te pakken

URK • Wo 12 oktober 2022 | 20:19 • Woensdag 12 oktober 2022 | 20:19

De gemeente Urk gaat bedrijven bezoeken om ondermijning aan te pakken. In het najaar gaan ambtenaren samen met de politie en de brandweer controles uitvoeren. Enerzijds om ondermijning en criminaliteit op te sporen en direct aan te pakken, maar anderzijds ook om de contacten aan te halen met de ondernemers.

De gemeente hoopt naar eigen zeggen 'hiermee de goedwillende ondernemers te beschermen tegen ondermijnende activiteiten'. Als er beter contact is zouden de ondernemers ook gemakkelijker de weg naar de overheden kunnen vinden als ze vragen hebben over ondermijning, zo is de gedachte.

De gemeente stelt dat door de afgelegen ligging en de vaak goede toegangswegen bedrijventerreinen zich lenen 'voor zaken die het daglicht niet verdragen'. Drugshandel, autodiefstal, illegaal gokken, witwassen of het faciliteren van zulke criminele activiteiten zouden zich daarom voor kunnen doen. Dit heeft volgens de gemeente grote gevolgen voor de welwillende ondernemers en de leefbaarheid in de buurt.

Oneerlijke concurrentie
Daarnaast zou ondermijnende criminaliteit ook tot oneerlijke concurrentie kunnen leiden, omdat criminele ondernemingen producten vaak goedkoper aan kunnen bieden. De bezoeken en 'bewustwordingsacties' moeten bijdragen aan een goed ondernemersklimaat.

De gemeente werkt samen met Bedrijvenkring Urk. Ondernemers kunnen volgens de gemeente kwetsbaar zijn voor ondermijnende criminaliteit zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Als een ondernemer het water aan de lippen staat en benaderd wordt door criminelen met lucratieve voorstellen, dan kan de verleiding groot zijn om hierop in te gaan, zo wordt gesteld. Er is daarna vaak geen weg meer terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel