Eerste twee Urker kotters naar de sloop

URK • Za 15 oktober 2022 | 15:44 • Zaterdag 15 oktober 2022 | 15:44

De UK33 en UK5 zijn vrijdag naar de sloper gesleept in Kampen. Dat zei Jacob van Urk van Producenten Organisatie Urk en VisNed zaterdag in het Weekendcafé, de gezamenlijke live uitzending van Urk FM en Omroep Flevoland.

"Het was gisteren een droevig moment toen de schepen hier de haven verlieten voor hun laatste tocht", zei Van Urk. Naast deze eerste twee kotters, worden er waarschijnlijk nog zo'n twintig tot 25 viskotters naar de sloop gebracht. Dat is een derde van de Urker vissersvloot.

De beschikbare visgronden worden steeds kleiner. Maar de vissers lijden nu vooral onder de enorm hoge brandstofprijzen. Van Urk: "Bij 60 eurocent per liter kunnen we nog rendabel vissen. Maar met de prijzen nu, van dik boven de euro per liter, is dat onmogelijk."

Sanering
Het Rijk heeft voor de sanering van de Nederlandse vissersvloot in totaal ruim een half miljard uitgetrokken. In november wordt duidelijk of de nu gesloopte kotters ook geld krijgen uit die saneringsspot.

Jacob van Urk vindt het jammer dat er geen financiële steun komt voor kleinere en innovatieve schepen. "De toekomst ziet er nog steeds niet rooskleurig uit als je alleen maar gaat saneren. Geld voor innovatie zou enig perspectief bieden voor de toekomst van de visserij." Wellicht dat ook de vissers een beroep kunnen doen op het steunpakket van het Rijk, dat in april volgend jaar ingaat voor mkb'ers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel