Bewoners Nobelhorst boos over verdwijnen 'Groene Veld'

ALMERE • Di 18 oktober 2022 | 17:25 • Dinsdag 18 oktober 2022 | 17:25

Bewoners van Nobelhorst in Almere zijn boos dat het 'Groene Veld', een grasveld aan de Brink middenin de wijk, dreigt te verdwijnen. De gemeente wil een nieuw gezondheids- en zorgcentrum bouwen op het grasveld.

Bewoners gaan volgende week met de gemeenteraad in gesprek in de hoop dat de gemeente een andere locatie zoekt voor het zorgcentrum. Een petitie om het grasveld te behouden, is inmiddels meer dan 700 keer ondertekend.

"Het grasveld is heel belangrijk voor de inwoners van Nobelhorst. We organiseren activiteiten op het veldje, onze kinderen spelen daar en het is echt een ontmoetingsplek geworden", zegt Fred van Brussel, één van de initiatiefnemers van de petitie en de brief aan raadsleden. "Het is het grootste stuk groen van de wijk en daar maken we vaak gebruik van. Dat willen we graag houden."

Vijf verdiepingen
Het nieuwe gezondheids- en zorgcentrum telt volgens de plannen vijf bouwlagen en een eigen parkeerterrein. Eén van de initiatiefnemers om het pand te realiseren, is Renate Boerop. Zij is mede-eigenaar van de bestaande huisartsenpraktijk, naast het groene veldje: "De bedoeling is dat wij hier een multifunctioneel zorgcentrum neer gaan zetten, waarvan drie lagen bestemd zijn voor echte zorg. Het gaat dan om huisartsenzorg, apotheekzorg, wijkzorg, zorg die nodig is vanuit de gemeente. Bovenop die lagen komen dan nog twee verdiepingen met woonruimtes voor mensen die een lichamelijke en verstandelijke beperking hebben."

De bewoners vinden het jammer dat het stuk groen ruimte moet maken voor 'kille parkeerplaatsen en hoogbouw.' Volgens een inwoner is het 'Groene Veld' een 'levendige ontmoetingsplaats' en willen ze zelf ook inspraak in de plannen van de gemeente.

Niet betrokken bij besluitvorming
De bouwplannen passen wel in het bestemmingsplan, maar stuiten dus op verzet bij omwonenden. Eén van de insprekers tijdens de raadsvergadering volgende week is Maarten Stulemeijer. Hij is boos dat de bewoners niet zijn meegenomen in de besluitvorming: "De hele opzet van Nobelhorst is dat medezeggenschap hoog in het vaandel staat. Maar in feite hebben we de indruk dat je soms wel aangehoord wordt, maar dat ze gewoon precies doen wat ze willen."

De plannen voor het gezondheids- en zorgcentrum zijn inmiddels zo ver dat er een reserveringsovereenkomst is gesloten met de initiatiefnemers, die binnenkort wordt omgezet in een koopovereenkomst.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel