Kansklas tilt kinderen een niveau hoger via taalonderwijs

ALMERE • Do 20 oktober 2022 | 9:56 • Donderdag 20 oktober 2022 | 9:56

Kinderen die van over de hele wereld komen vaardiger maken in de Nederlandse taal. Dat is het doel van de zogeheten ‘kansklas’ die sinds kort bestaat in Almere. In de kansklas krijgen leerlingen van 11 en 12 jaar oud ondersteuning in de hoop dat ze naar het reguliere voortgezet onderwijs kunnen doorstromen.

In een lokaal van scholengemeenschap Echnaton geven docent Debbie de Haas en haar collega les aan een groep van zo’n tien leerlingen. “Zij krijgen een jaar intensief taalonderwijs”, aldus Debbie. “Daarnaast krijgen ze overigens ook rekenen en alle andere vakken die op een gewone basisschool worden gegeven. Maar de nadruk ligt op het verwerven van taalvaardigheid.”

De leerlingen in de kansklas hebben allemaal hun eigen achtergrond. Zo komt Jagar uit Koerdistan en Narek, die naast hem zit, uit Armenië. Sommigen wonen sinds een aantal jaar in Nederland, anderen zijn hier geboren. En hoewel de meesten zich aardig kunnen redden in het Nederlands, kunnen ze de ondersteuning goed gebruiken. “Ik wil met deze klas naar een beter niveau”, legt Jagar uit. “Zodat ik naar een gewone middelbare school kan.” Vanessa zegt de Nederlandse taal weliswaar te kunnen volgen. "Ik heb alleen moeite om zelf de woorden te vinden om te praten", vertelt ze.

Volgens Theo Klein Koerkamp, directeur van het Taalcentrum, het instituut dat de kansklas organiseert, doet het project mooie dingen met de leerlingen. "Door ze de aandacht te geven die ze verdienen en ze zelfvertrouwen te geven, bloeien ze heel erg op en komt hun niveau beter naar voren", aldus Koerkamp.

"Het komt helemaal goed met deze kinderen"

— Debbie de Haas, docent Taalklas

Volgens docent Debbie de Haas heeft elke groep leerlingen zo haar eigen worsteling met de Nederlandse taal. “Vaak zijn de klanken lastig en is het voor leerlingen moeilijk onderscheid maken tussen bijvoorbeeld de ‘ui’- en de ‘eu’-klank”, aldus De Haas. “En nu hebben we een groep waarbij we wat meer aandacht geven aan het tempo want ze zijn nog wat langzaam.”

Leerling Jagar erkent eerlijk dat ‘ie soms ‘stout’ gedrag vertoont. “Ik kom wel eens te laat of praat ik teveel”, bekent ‘ie met een grijns. Niettemin is docent Debbie tevreden over haar groep. “Het komt helemaal goed met deze kinderen”, verzekert ze met een trotse blik.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel