Gemeente verwacht stijging energiekosten van 2,4 miljoen

LELYSTAD • Vr 21 oktober 2022 | 12:06 • Vrijdag 21 oktober 2022 | 12:06

Lelystad betaalt dit jaar 1,5 miljoen euro aan energiekosten, maar volgend jaar komt daar 2,4 miljoen euro bij. De stijging is niet geheel onverwacht, gezien de huidige prijzen, maar slaat wel een gat in de begroting. Dat zegt het Lelystadse college van B&W in antwoord op vragen van de PvdA. Deze bedragen betekenen dat de energiekosten in 2023 toegenomen zijn tot ruim 170 procent van het bedrag dat begroot was voor dit jaar.

De PvdA had hierover vragen gesteld, omdat de partij verhalen hoorde over (semi-)overheidsinstellingen die in de knel komen door de hoge energierekening, terwijl de dienstverlening essentieel is voor de samenleving. De partij wilde daarom weten of er zicht is op de extra kosten die de gemeente heeft door de stijging van de energieprijzen. Die vraag werd ook gesteld voor andere (semi-)overheidsinstellingen, zoals het Sportbedrijf, scholen en Welzijn.

Afhankelijk van energiecontracten
Het college zegt dat de extra kosten voor deze instellingen in die 2,4 miljoen euro zitten, omdat deze instellingen in gebouwen van de gemeente zijn gevestigd en de gemeente hun energiekosten betaalt. Voor instellingen die niet in gemeentelijke gebouwen gevestigd zijn, is het niet duidelijk hoe hoog de stijging is. Dat is volgens het college mede afhankelijk van de energiecontracten die zijn afgesloten. Er wordt nog met hen gesproken over de stijgende energieprijzen en de mogelijke gevolgen hiervan, schrijft het college. Volgens het college zijn er nog geen aanwijzingen dat de dienstverlening in het gedrang komt.

Als dit wel zo is, dan ligt de eerste verantwoordelijkheid om actie te ondernemen bij het bedrijf zelf, schrijven B&W. En dan is de landelijke overheid eerst aan zet. Mochten er onoverkomelijke problemen zijn, dan gaat het college met de betreffende partij in gesprek, om samen te zoeken naar een oplossing, aldus B&W.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel