Recyclebedrijf krijgt boete voor exporteren schuim uit matrassen

LELYSTAD • Ma 24 oktober 2022 | 15:44 • Maandag 24 oktober 2022 | 15:44

Het recyclingbedrijf Retour Matras uit Lelystad moet van de rechter een boete betalen, omdat het in 2020 een lading schuim uit oude matrassen wilde laten verzenden naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de rechter was dat in strijd met een Europees uitvoerverbod voor afvalstoffen.

Het gaat om polyurethaanschuim, verpakt in balen van 450 kilogram per stuk. Dat was in 2020 via een tussenhandelaar verkocht aan een meubelmaker in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), maar een controleur hield de verzending tegen. Die gaf aan dat het schuim afval was en daarvoor gold een uitvoerverbod.

Grondstof
Het recyclingbedrijf betwistte maandag bij de economische politierechter nadrukkelijk dat het nog om afval ging. Volgens het bedrijf was het schuim na verwerking in de fabriek geen afval meer, maar een grondstof. Nadat het mechanisch uit ingezamelde schone matrassen was gehaald, in stroken was gesneden en in balen geperst zou het direct herbruikbaar zijn als vulmiddel. De meubelmaker had het schuim alleen nog op de gewenste maat moeten knippen, maar dat had hij ook moeten doen als het geen gerecycled maar ‘maagdelijk’ nieuw schuim was geweest, benadrukte de advocaat.

Rechter
De politierechter deelde echter de mening van de officier van justitie dat het schuim nog steeds als een afvalstof moest worden gekwalificeerd. Om het als grondstof aan te merken, hadden er meer bewerkingen mee moeten worden verricht. "Alleen versnijden maakt het niet tot een nieuwe grondstof", aldus de rechter.

De boete bedraagt 2.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Het recyclingbedrijf heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Het bedrijf had de zaak eerder al met het openbaar ministerie kunnen schikken door een bedrag van 2.000 euro te betalen, maar het bedrijf wilde de zaak vanwege een 'principekwestie' aan de rechter voorleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel