Man dreigde medewerker reclassering dood te schieten, OM eist celstraf

LELYSTAD • Wo 26 oktober 2022 | 20:38 • Woensdag 26 oktober 2022 | 20:38

Een officier van justitie heeft woensdag een jaar cel geëist tegen een 30-jarige Lelystedeling, die een medewerkster van de Reclassering zou hebben bedreigd. In een gesprek met zijn coach en een andere medewerker van de Lelystadse Jeugdinrichting Pluryn, zei hij dat hij de vrouw zou doodschieten. "Het was in emotie, ik was heel erg boos."

De man zat in de jeugdinrichting vanwege de jeugd-tbs die hem was opgelegd. Hij zou gaan resocialiseren, maar hoorde op 21 juli in een gesprek met zijn coach en een andere medewerker dat de dame van de Reclassering een enkelband had geadviseerd.

"Ik wilde dat niet. Na zes jaar vast te hebben gezeten, wilde ik me weer vrij voelen buiten zonder enkelband", vertelde hij ter zitting. De man werd boos en riep dat hij haar zou doodschieten en iedereen die zijn traject in de weg zou zitten.

Volgens zijn gesprekspartners bevestigde hij dat meerdere keren, toen ze hem vroegen of hij dat echt zou doen. "Want ik heb toch niets meer te verliezen. En als ik het niet kan, dan doet mijn vader het wel", zou hij ook hebben geroepen.

Vertrouwelijk gesprek
Maar dat ontkende hij in de rechtszaal. "Ik heb het één keer gezegd en het was helemaal niet mijn bedoeling om haar daar bang mee te maken of het ook echt te doen." Hij ging er vanuit dat het gesprek vertrouwelijk was, dus de aangifte van bedreiging viel hem rauw op zijn dak.

Maar de twee medewerkers van de inrichting namen de bedreiging heel serieus. Zij achtten de Lelystedeling namelijk in staat om echt iemand dood te schieten, zo vertelden ze de politie. Sterker nog, hij was het volgens hen al aan het voorbereiden.

De man is namelijk al een keer veroordeeld voor een vuurwapendelict en zou ook op de groep een paar keer hebben gezegd dat hij mensen ging doodschieten. Daar maakte hij schietbewegingen bij. En de man was openlijk erg geïnteresseerd in terrorisme en terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Nu zou hij fan zijn van de Russische president Poetin.

Peter R. de Vries
Ook de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries had zijn aandacht, vooral omdat die met kogels om het leven werd gebracht. Maar de verdachte wuifde dat allemaal weg. "Ik vond Peter R. de Vries gewoon een aardige meneer en vond het erg wat hem was overkomen."

De bedreiging hakte er in bij het slachtoffer, die daardoor een tijdje slecht sliep, weinig eetlust had en onrustig was. "Vervelend", zei de Lelystedeling daarover. "Dat was echt niet mijn bedoeling."

De officier van justitie maakt zich zorgen om de verstandelijk beperkte man en vroeg de rechtbank om hem ter observatie op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat vonden de rechters echter niet nodig, daarom eisten ze daarna de celstraf en een contactverbod van vijf jaar met het slachtoffer.

Vrijspraak geëist
De advocaat van de Lelystedeling vond het een belachelijk zware strafeis. Hij vroeg om vrijspraak, omdat de bedreiging in een vertrouwelijk gesprek werd geuit en niet bedoeld was om het slachtoffer angstig te maken. Mocht het toch tot een veroordeling komen, dan heeft zijn cliënt wat hem betreft al te lang vastgezeten. "Openbaar Ministerie, probeer deze zaak in perspectief te zien. Een jaar cel is veel te lang voor een zaak als deze."

De rechter doet uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel