Provinciale Staten: in Flevoland geen plek voor grote datacenters

FLEVOLAND • Do 27 oktober 2022 | 13:10 • Donderdag 27 oktober 2022 | 13:10

In Flevoland is geen plek voor de bouw van grote datacenters. Die boodschap heeft een nipte meerderheid van Provinciale Staten woensdagavond uitgesproken. De provincie moet dan ook niet meewerken als nieuwe initiatieven zich aandienen.

Bij plannen voor kleinschalige datacenters zijn gemeenten verantwoordelijk, bij grote vestigingen is ook een rol weggelegd voor provincies. Zo ging het er ook aan toe bij de plannen die Facebook's moederbedrijf Meta had voor een datacenter in Zeewolde.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Zeewolde is de provincie Flevoland versneld aan de slag gegaan met het maken van nieuw beleid. Dit voor het geval dat andere bedrijven kansen zien om een groot datacenter te bouwen. 20 van de 39 aanwezige Statenleden steunden woensdagavond de motie die oproept om datacenters die meer dan 50 megawatt aan energie verbruiken ongewenst te verklaren.

Alle oppositiepartijen stemden voor de motie met deze strekking. De gehele coalitie stemde tegen. Bij de ChristenUnie was één statenlid afwezig, waardoor de stemverhouding uitkwam op 20 vs 19.

Dezelfde verhouding was er te zien toen gestemd werd over een document waarin regels voor datacenters vastgelegd zouden worden. Dit stuk werd juist weggestemd. In het 'Kaderdocument Datacenters Flevoland' waren regels opgenomen waaraan aanvragen voor nieuwe datacenters moeten voldoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel