Burgemeester en wethouders: gezondheids- en zorgcentrum mag op grasveld Nobelhorst komen

ALMERE • Vr 28 oktober 2022 | 10:48 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 10:48

Als het aan het Almeerse college van burgemeester en wethouders ligt, gaat de bouw van een nieuw gezondheids- en zorgcentrum op een grasveld aan de Brink in Nobelhorst gewoon door. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie in de gemeenteraad over dit onderwerp.

Volgens wethouder Jesse Luijendijk past het gebouw in het bestemmingsplan dat door de gemeenteraad is vastgesteld. "Ten tweede is er behoefte aan uitbreiding van het huidige zorgcentrum. Ten derde is dit een locatie waar ook snel gebouwd kan worden", aldus Luijendijk.

Op een veldje in het hart van Nobelhorst wil een aantal initiatiefnemers een multifunctioneel gebouw realiseren. Het pand van vijf lagen moet onderdak bieden aan verschillende zorgverleners. Te denken valt aan huisartsen, tandartsen, logopedisten en fysiotherapeuten. Ook wordt gedacht aan een apotheek en een consultatiebureau.

Op de twee bovenste etages zijn zorgwoningen gepland voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Bij het gebouw komen ook 70 parkeerplaatsen waar bezoekers en omwonenden gebruik van kunnen maken.

Plannen in vergevorderd stadium
Volgens wethouder Luijendijk zijn de gesprekken tussen de gemeente en de initiatiefnemers in een vergevorderd stadium. Hij verwacht de grond binnenkort te verkopen aan de initiatiefnemers: "Als alles meezit, zou je dan misschien na de zomer kunnen gaan bouwen."

Buurtbewoners zijn fel gekant tegen de plannen. Volgens hen is het veldje de enige plek in de wijk waar zij elkaar kunnen ontmoeten en waar zij hun activiteiten kunnen organiseren. Een petitie tegen de plannen is meer dan 870 keer ondertekend en is donderdagavond aan de gemeenteraad overhandigd. De buurtbewoners willen het groene veld behouden. Een gezondheids- en zorgcentrum zou volgens hen ergens anders in de wijk gerealiseerd kunnen worden.

Aantal politieke partijen bewegen met buurtbewoners mee
Verschillende fracties in de gemeenteraad lijken overtuigd te zijn van de argumenten van de bewoners en willen dat het groene veldje behouden blijft. Ze zijn niet tegen de bebouwing als het kleinschalig is zoals een restaurant en wat winkeltjes.

VVD, PVV, D66, ChristenUnie, Leefbaar Almere, 50PLUS, Partij voor de Dieren, BIJ1 en AP/OPA zijn van plan een motie in te dienen waarin zij het college van B en W vragen om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn als de bouwplannen niet doorgaan. D66-Raadslid Spencer Alberg zei namens verschillende fracties in de raad: "We willen gewoon heel graag dit mooie groene veld middenin Nobelhorst behouden. Dat is onze insteek. Ten tweede willen we dat de gemeente gaat onderzoeken wat daarvan de financiële consequenties zijn." Verder willen de partijen onderzocht hebben of het mogelijk is dat de bewoners het veld van de gemeente kopen. "Dat betekent ook dat de bewoners dit veld in eigen beheer kunnen nemen", aldus Alberg.

Door gebrek aan tijd tijdens de vergadering van donderdagavond praten de gemeenteraad en het college van B en W volgende week verder over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel