Lelystedelingen zeilen de wereld rond met nieuwsgierigheid als kompas

LELYSTAD • Za 29 oktober 2022 | 8:24 • Zaterdag 29 oktober 2022 | 8:24

Jarenlang zijn ze de wereld overgevaren, Janneke Kuysters en Wietze van der Laan uit Lelystad. Ze zetten destijds een punt achter hun carrière en begonnen aan een reis die uiteindelijk acht jaar duurde. Hun belevenissen hebben ze opgetekend in het boek 'Nieuwsgierigheid als kompas. Rond de wereld in acht jaar.' Want nieuwsgierigheid naar andere werelden, andere mensen, was een van hun drijfveren om het ruime sop te kiezen.

Het begon met een rondje Atlantische Oceaan. De twee moeders van het stel doopten de boot voor deze trip met de naam 'Anna Carolina'. Daarna werd voor de wereldreis een nieuw, groter schip gekocht. Waar je let dan op? Janneke: "Je wil een boot die niet stuitert, die heel soepel door de golven glijdt. Dan is een wat zwaardere boot handig. Onze boot is van staal. Dat is onderweg makkelijk te repareren. En als je iets hards raakt, ijs bijvoorbeeld, dan scheurt het niet. Deze boot paste precies bij hoe wij de reis wilden maken, ook omdat hij voor twee personen is ingericht."

Een douche aan boord ontbrak, maar Janneke en Wietze hebben het motto 'wat je niet hebt, kan ook niet kapot'. Dat maakte veel beslissingen makkelijker en ook goedkoper. "Je hoeft minder te repareren en daardoor heb je meer tijd om aan wal leuke dingen te doen."

Spannende momenten
Toch waren er genoeg momenten dat er iets stuk ging aan boord. Zoals de accu's die doorbrandden. "Dat was wel een van de spannendste momenten", vertelt Janneke. "Alle elektriciteit valt uit. Dat betekent dat bepaalde apparaten het niet meer doen. De stuurautomaat bijvoorbeeld. Dan moet je dus 24 uur per dag om de beurt sturen." Communicatie met de buitenwereld was op dat moment ook niet meer mogelijk. "We konden nog één berichtje verzenden. Wietze zat bij de accu met de brandblusser naast zich om nog één bericht eruit te doen om te kunnen zeggen: jongens, het is afgelopen, we kunnen niet meer communiceren. Tot over zes dagen in Nieuw-Zeeland."

Wietze: "Je moet ervan uitgaan dat alles stuk gaat. Maar je kunt niet onbeperkt reserve-onderdelen meenemen. Dus ik verzon continu wat er kapot kon gaan en maakte daar een top drie van. Als je zorgt dat je daar je reserve-onderdelen, gereedschappen en materialen voor hebt, dun kun je met een gerust hart naar zee."

Hulp op de wal
Zonder de mensen in Nederland op wie ze konden terugvallen, hadden ze het niet gered, voegt Janneke daar aan toe. "Je moet mensen hebben die begrijpen wat je aan het doen bent en die bereid zijn om je daar al die tijd bij te helpen. Bankpasjes die kwijtraken in de post, onderdelen die besteld moeten worden. Daar heb je mensen op de wal voor nodig."

Wietze benadrukt dat je een reis als deze heel goed moet voorbereiden, ook financieel. "We hebben een datum gesteld wanneer we weg wilden. En als je dat vroeg genoeg doet, kun je daar naartoe werken en een financieel plan maken. We hebben heel hard gespaard. Alles was erop gericht om rond ons vijftigste iets anders te kunnen gaan doen." Bovendien verdienden de twee geld met de verhalen over hun belevenissen die ze schreven voor onder meer het blad 'Zeilen'.

Janneke en Wietze verblijven nu met hun boot in Lelystad Haven. De volgende reis ligt alweer in het verschiet. Wietze: "Toen we aan deze reis begonnen, hadden we een A4'tje met bestemmingen. Nu hebben we twee A4'tjes. Volgend jaar wordt het de eilandengroep Lofoten bij Noorwegen. Het jaar daarna waarschijnlijk Groenland. En Japan staat ook nog op het lijstje. Het wordt alleen maar meer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel