Alsnog voldoende steunbetuigingen voor vrije middelbare school

ALMERE • Za 29 oktober 2022 | 14:00 • Zaterdag 29 oktober 2022 | 14:00

Er zijn alsnog voldoende steunbetuigingen binnengehaald voor een vrije school voor havo-onderwijs in Almere. De initiatiefnemers dachten aan het begin van de week al voldoende steun te hebben, maar een paar dagen later bleek dat er nog 60 handtekeningen bij moesten. "Maar die hebben we nu ruimschoots gehaald en daar zijn we echt heel blij mee", zegt Walenka Donker van de op te richten school.

De steunbetuigingen zijn officieel nodig voordat er verder kan worden gegaan met de oprichting van de school. Er kan niet door iedereen een handtekening worden gezet. Ze moeten komen van mensen die wonen in het postcodegebied van Almere of omgeving. Verder moeten de mensen die de steunbetuiging geven kinderen hebben van 10, 11 of 12 jaar oud. En het moet allemaal worden vastgelegd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie.

De wijk in voor steun
"Mensen moeten er echt moeite voor doen", legt Donker uit. "Het is niet zomaar even een krabbeltje zetten. Ze moeten inloggen met hun DigiD. Het gaat allemaal heel officieel. Dat zorgt ervoor dat je dus ook niet zomaar alle steunbetuigingen bij elkaar hebt. We hebben er echt heel hard voor moeten werken. We hebben via social media oproepen gedaan en de laatste dagen zijn we zelfs letterlijk de wijk ingegaan."

Donker dacht aanvankelijk aan de kleine 200 steunbetuigingen die ze binnen hadden voldoende te hebben om verder te kunnen in het proces. Maar dit aantal gold voor een bredere middelbare school met mavo, havo en vwo. Omdat het in eerste instantie alleen om een havo gaat, ging er een correctie overheen en eiste het ministerie 60 steunbetuigingen meer. Dit werd duidelijk op donderdag en toen hadden ze nog drie dagen. "Ja, dat was even een teleurstelling. Het werd toch nog weer spannend. Maar we zitten nu op 273 steunbetuigingen, dus nu moet het echt voldoende zijn", zegt Donker.

Mogelijke start in augustus 2024
Officieel moet dat nog worden bevestigd, maar ze gaan er vanuit dat het nu goedkomt. De komende dagen moeten de initiatiefnemers hard werken om maandagavond beleidsstukken in te dienen. Ergens tussen november en april volgend jaar volgt er een gesprek op het ministerie. In juni 2023 horen ze of de school er definitief kan komen of niet. Als er dan groen licht komt, is er nog een jaar om met de gemeente een locatie te vinden en alles op te bouwen. De havo vrije school kan dan in augustus 2024 starten.

Er waren al eerder plannen voor een vrije middelbare school in Almere. Het huidige initiatief is een ouderinitiatief, twee jaar geleden begonnen door Walenka Donker. Ze wist een groepje ouders mee te krijgen en de Stichting Waldorf, waar de school onder komt te vallen, werd opgericht. Het staat nog niet vast waar de school moet komen. Dit gaat in overleg met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel