'40.000 woningen erbij in 2030 is onrealistisch'

FLEVOLAND • Zo 30 oktober 2022 | 19:30 • Zondag 30 oktober 2022 | 19:30

Het plan van de provincie om de komende zeven jaar 40.000 woningen in Flevoland te bouwen is onhaalbaar. Dat zegt Coen van Rooyen van WoningBouwersNL, een branchevereniging van woningbouwspecialisten. Het Economisch Instituut voor de Bouw komt tot dezelfde conclusie. En ook oud-wethouder Tjeerd Herrema van Almere zet grote vraagtekens bij het ambitieuze plan.

"Provincies schermen met een enorme planvoorraad. Maar die is er niet. Bij een groot deel van de plannen is nog niet eens begonnen met de onderzoeken die nodig zijn om tot een voldragen bestemmingsplan te komen", stelt Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningBouwersNL.

In Almere en Lelystad zouden de meeste van die 40.000 woningen gebouwd moeten worden. Maar uit een studie voor de Metropool Regio Amsterdam blijkt dat daar slechts 34% van de plannen hard is. Dus alleen op die plekken kan er echt gebouwd kan worden. Nog eens 11 % van de plannen is in voorbereiding. Meer dan de helft is nog niet concreet.

Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft woningbouwplannen doorgerekend voor het hele land en concludeert: "Een nadere beschouwing van het planaanbod leert echter dat de groei volledig zit in zachte plannen, die vaak zelfs nog niet in een voorbereidingsfase zitten. In de afgelopen jaren is de harde plancapaciteit gestagneerd, waarbij het aandeel van deze harde plancapaciteit is gedaald van 60% naar 34%."

'Komt niet betrouwbaar over'
Volgens oud-wethouder Tjeerd Herrema van Almere is het geplande aantal van 40.000 woningen niet haalbaar. "Almere haalt nu al de planning om 2500 huizen per jaar te bouwen niet. En het verleende aantal vergunningen loopt terug. Als je dan ook nog ziet dat bouwen steeds duurder wordt en er een tekort is aan vakmensen, verkoop dan geen aantallen waarvan nu al weet dat dat gewoon niet reëel is. Dat komt niet betrouwbaar over, ook niet naar de bewoners."

Coen van Rooyen van WoningbouwersNL stelt dat er in 2030 met een beetje mazzel tussen de 15.000 en 20.000 woningen in Flevoland gerealiseerd worden. "Als je nu een keuze maakt om ergens te bouwen, kost het bijvoorbeeld zo’n 7 jaar voordat het bestemmingsplan klaar is. En pas dan kan de schop de grond in. Als je toch naar die 40.000 wilt, moeten we echt onconventioneel gaan denken."

De provincie zegt in een reactie dat de plannen gebaseerd zijn op cijfers uit woonvisies en ruimtelijke verkenningen door gemeenten. Hoe hard en concreet de plannen zijn wil de provincie niet zeggen, maar een woordvoerder noemt de bouw van de 40.000 woningen realistisch.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel