Door kanker getroffen fruitteler verkoopt appels voor onderzoek

ZEEWOLDE • Zo 30 oktober 2022 | 17:58 • Zondag 30 oktober 2022 | 17:58

Fruitteler Michiel Appelhof in Zeewolde is een actie begonnen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Hij verkoopt zakken met appels en daarvan gaat het grootste deel van de opbrengst naar ziekenhuis UMC Utrecht.

Afgelopen zomer werd er bij de fruitteler een kwaadaardige SNUC-tumor in zijn kaakholte ontdekt, ofwel een sinonasaal ongedifferentieerd carcinoom. Deze vorm van hoofd- en halskanker komt weinig voor, zo'n 25 gevallen per jaar in Nederland, en wordt door de onbekendheid vaak laat ontdekt.

Vlak voordat het slechte nieuws hem bereikte, gebeurde er nog iets vervelends; de Elstar appels van de fruitteler raakten beschadigd door een hagelbui. Dubbele pech voor de fruitteler dus. Hij zegt hier zelf over: "Doordat die appels pech hadden, voel ik me met ze verbonden."

Buitenbeentjes
Die appels - door Albert Heijn Buitenbeentjes genoemd - worden komende week in zo'n 650 AH-filialen verkocht. Het ziekenhuis in Utrecht is gespecialiseerd in hoofd- en halskanker en kan het geld goed gebruiken voor apparatuur en onderzoek.

Afgelopen jaar had de fruitteler veel pijn en kwam bij de tandarts en kaakchirurg niet veel verder. Pas toen er een MRI werd gemaakt in het St Jansdal in Harderwijk werd duidelijk wat er aan de hand was. Het was al te laat om te opereren, de chemo sloeg niet aan en inmiddels is Appelhof 18x bestraald. Hij voelt zich naar eigen zeggen al wat beter: "Al lijkt de pijn verdwenen, we weten nog niet waar dit door komt en of dat inderdaad een goed teken is." Komende week worden er nieuwe opnames gemaakt om te zien wat de bestralingen hebben gedaan. "We zijn in goede handen, want het UMC Utrecht doet er alles aan om me beter te maken!"

'Trotse leverancier'
Er staan zo'n 17.000 zakken van 1,5 kilo Buitenbeentjes klaar om tot en met 6 november verkocht te worden voor dit goede doel. De eigenaren van het fruitbedrijf, Michiel en Judith Appelhof, hopen dat ze zo'n 10.000 euro kunnen overhandigen. Dat gebeurt dan op de Telersdag op 8 november. Overigens staat niet alleen de fruitteler zijn inkomsten af aan de actie. Ook Albert Heijn en een tussenpersoon staan inkomsten af, omdat de Zeewoldense teler al 17 jaar 'trotse leverancier' is van de grootgrutter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel