Is het een cruiseschip of een reuzentrap? Opvallend gebouw aan Zilverpark is klaar

LELYSTAD • Di 1 november 2022 | 6:15 • Dinsdag 1 november 2022 | 6:15

Het nieuwe en opvallende gebouw Zilverpoort bij het Zilverpark in Lelystad is klaar. Het wooncomplex tegenover het ziekenhuis telt acht verdiepingen en is zo'n 30 meter hoog. Maar het meest opmerkelijke is toch wel de vorm. Waar de één het gebouw beschrijft als een grote trap, ziet een ander er juist een schip in.

"We krijgen veel berichten van mensen die denken dat het een cruiseschip is, maar dat is het niet", zegt ontwikkelaar Wim Dalmulder van WOONstraks. Door de trapsgewijze bouwstijl zijn er volgens hem grote buitenruimtes gecreëerd voor de bewoners, met veel privacy. "Door deze vorm kijk je niet op het balkon van iemand anders."

Zilvervloot
Dat veel mensen denken dat het een schip is, vindt Dalmulder alleen maar leuk: "Door deze aparte vorm denken mensen: 'Hé, het is een schip'. Samen met de naam Zilverpoort, dat doet denken aan Zilvervloot, is het leuk dat die link gelegd wordt." Dalmulder is trots op het gebouw: "Ik vind het een van de meest iconische gebouwen van Lelystad geworden. Dat is ook wat we proberen met onze projecten; Lelystad net even weer een stukje mooier maken."

Masten van de Batavia
Het gebouw telt 35 appartementen, die allemaal zijn verkocht. Vanaf het hoogste punt van Zilverpoort, dat midden in de stad ligt, zijn volgens Dalmulder op een heldere dag de masten van de Batavia in de haven te zien. Het gebouw is zo gebouwd, dat de overhangende terrassen in de zomer zorgen voor beschutting tegen de zon, terwijl in de winter de zon zo ver mogelijk de kamer in komt. Verder liggen er zonnepanelen op het dak en op de buitenste rand van het balkon. De appartementen maken gebruik van een warmtepomp.

Bijzondere gebouwen
In 2006 waren er al plannen om op deze plek appartementen te bouwen. In 2009 werden tekeningen voor een groot wooncomplex afgekeurd, het plan was te duur en er was geen sprake van een balkon of buitenruimte. Daar is in dit gebouw veel aandacht aan besteed. Toch ziet Dalmulder op social media ook negatieve opmerkingen voorbij komen: "Ik heb opmerkingen gezien als 'er is geen architect aan te pas gekomen'. Maar ik denk dat dit gebouw hier juist goed past. Hier omheen staan ook hele bijzondere gebouwen. Of willen we allemaal dezelfde gebouwen?"

Het volgende project van Dalmulder is al in ontwikkeling; het nieuwe appartementencomplex Binnenhof. Daarin komen vijftig woningen voor starters en jonge gezinnen, die vlakbij het Agora Theater worden gebouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel