Ymere wil huis ontruimen na aantreffen illegaal bordeel

ALMERE • Di 1 november 2022 | 12:45 • Dinsdag 1 november 2022 | 12:45

Woonstichting Ymere wil dat een woning aan de Hendrik Werkmanstraat in Almere wordt ontruimd. In maart werden meerdere buitenlandse prostituees aangetroffen in het huurhuis. Volgens de politie was er een illegaal bordeel in gehuisvest. De burgemeester besloot daarna de woning te sluiten.

De woonstichting zegt dat het huis was ingericht als seksclub. In de slaapkamers stonden bijvoorbeeld alleen een stoel en een bed. En de aanwezige prostituees vertelden de politie dat ze wel eens in de woning hadden gewerkt of er nog steeds werkten. Eentje zei 100 euro per dag te betalen voor een kamer. Ymere besloot na de sluiting door de burgemeester de huurovereenkomst te ontbinden. De woning moest per 31 augustus worden opgeleverd. Dat gebeurde niet en dus stonden beide partijen dinsdag voor de kortgedingenrechter in Lelystad. Hier vroeg de woonstichting om ontruiming.

Het runnen van een illegaal bordeel is wat de stichting betreft niet alleen verboden, omwonenden klaagden ook steen en been over overlast. 'Dat deden ze vaak anoniem, omdat ze heel bang voor deze huurder zijn. Het is een erg intimiderende man', zei een medewerkster van Ymere.

De advocaat van de huurder vindt dat allemaal wel meevallen. Volgens hem had zijn cliënt geen illegaal bordeel, maar gaf hij een of twee keer per jaar seksfeestjes. Zo ook die dag in maart, toen de politie binnenviel. De prostituees werden daarbij privé ingehuurd, zegt hij. De man zit momenteel vast, omdat hij een taakstraf niet uitvoerde, maar wil straks als hij vrijkomt weer terug naar de Hendrik Werkmanstraat.

'Hij gaat daarom in beroep tegen het besluit van de burgemeester om zijn woning te sluiten. Dat besluit is wat ons betreft echt onjuist, het bewijs is onvoldoende betrouwbaar', zei zijn advocaat. Er zou bijvoorbeeld iets verkeerd zijn gegaan bij het opnemen van de verklaringen van de buitenlandse dames met behulp van de tolk. Als het aan hem ligt, wordt dat hoger beroep eerst afgewacht voordat de woning wordt ontruimd. 'Hij zal in ieder geval geen seksfeestjes meer geven, want hij is enorm geschrokken van dit allemaal. Het is nu ook al een halfjaar rustig.'

Maar Ymere hield in de rechtszaal haar poot stijf. 'Het besluit van de burgemeester ligt er, de woning is ook gesloten. Daar moeten we het hier mee doen.' Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel