Treinsimulator moet NS aan machinist-talent helpen

LELYSTAD • Vr 4 november 2022 | 17:31 • Vrijdag 4 november 2022 | 17:31

De NS heeft nog altijd een schreeuwend personeelstekort en is ook naarstig op zoek naar machinisten. Om die potentiële treinbestuurders te vinden, stond er vandaag een heuse intercity-simulator in de stationshal van Lelystad. Geïnteresseerden konden daarin een virtueel ritje maken en heel even in die huid kruipen van de machinist.

Alleen al voor 'standplaats' Lelystad staan 50 vacatures uit voor machinist. De nood is dus hoog, vertelt NS-woordvoerder Elvira van der Vis. "Het is een aantrekkelijk beroep maar we zien ook bij ons de vergrijzing toeslaan. Er stromen dus ook behoorlijk wat collega's uit. Met deze simulator proberen we nieuwe mensen te werven."

Grote belangstelling voor virtueel ritje
Aan belangstelling geen gebrek: voor de simulator staan zo'n vijftien belangstellenden te wachten op hun beurt. En als het zover is, is het een kwestie van plaatsnemen op de bestuurdersstoel, de snelheidspook in handen nemen en de blik richten op het grote scherm waarop het uitzicht wordt geprojecteerd.

"Ik had wel het gevoel écht in een trein te zitten", vertelt een jongeman die zojuist een ritje achter de rug heeft. Ook een iets oudere dame, die overigens serieus overweegt te solliciteren, is enthousiast over de simulator. "Het was erg leuk om te ervaren hoe het is om gas te geven en het zoeken naar een stand van de pook om op de juiste snelheid te komen."

Hoge eisen
Grote behoefte aan machinisten of niet, de NS doet geen concessies aan de eisen die ze stelt aan een machinist. "Het belangrijkste is dat je je mannetje staat als het niet gaat zoals gepland", legt machinist Mark van Dooren uit. "Je kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een storing. Dan moet je tegen al je passagiers gaan vertellen dat de reis niet vervolgt kan worden. Ondertussen moet je wel je handelingen doen, krijgt je de verkeersleiding aan de telefoon. Er gebeurt dan heel veel tegelijk en je moet wel tegen die druk kunnen."

Iets wat ook kleeft aan het beroep zijn de onregelmatige uren, een gegeven dat sommige belangstellenden toch als minpunt zien. "Het maken van een ritje met de trein vind ik leuk", vertelt één van hen. "Maar het onregelmatig werken, is niks voor mij denk ik." De dame die zich dus wel gaat aanmelden, weet overigens niet of ze ook echt alles in huis heeft om machinist te worden. "Dat moeten ze bij de NS maar beoordelen, dat weet ik niet. Maar leuk vond ik het wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel