St Jansdal opent vernieuwd scopiecentrum in Lelystad

LELYSTAD • Ma 7 november 2022 | 17:23 • Maandag 7 november 2022 | 17:23

In het St Jansdal in Lelystad is maandag het vernieuwde scopiecentrum geopend. Voor ingrepen hoeven patiënten daardoor minder vaak uit te wijken naar Harderwijk. Op de afdeling worden maag- darm- en leveronderzoeken in het ziekenhuis uitgevoerd.

Bij scopie kijken de artsen in het lichaam met een lange, dunne, flexibele buis waaraan een minicamera is bevestigd. In Lelystad is de afdeling nu uitgebreid van één naar twee scopie-kamers. Daardoor kunnen meer patiënten behandeld worden, zijn ze sneller aan de beurt en worden zij vaker in hun eigen ziekenhuis geholpen. "In de oude situatie deden we meer in Harderwijk, maar moesten we toch soms patiënten afbellen", zegt zorgmanager Ninke Haagoort van het St Jansdal.

Ook konden ingrepen soms niet doorgaan door een tekort aan bedden. Door de verdubbeling van het aantal scopiekamers kunnen meer ingrepen gedaan worden en zegt het ziekenhuis op jaarbasis 4000 bedden extra beschikbaar te hebben. Alles wordt op één locatie uitgevoerd. Daardoor hoeven patiënten niet op een bed door het ziekenhuis of van de ene naar de locatie vervoerd te worden. Ze liggen daardoor gemiddeld 74 minuten korter in het ziekenhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel