Theatervoorstelling moet inclusiviteit in sport vergroten

ALMERE • Di 8 november 2022 | 7:06 • Dinsdag 8 november 2022 | 7:06

Sporten, zeker ook voor mensen met een beperking, is heel belangrijk. Toch kan er nog altijd veel verbeterd worden om sporters met een handicap te betrekken bij sporten zoals hockey of handbal. Om in deze speciale Week van het Aangepast Sporten die inclusiviteit in de sport te vergroten, werd er maandagavond in Almere een speciale theatervoorstelling gegeven.

De voorstelling werd gegeven door het gezelschap 'Kracht van Beleving' en was bedoeld om barrières weg te nemen. Want mensen met een handicap voelen vaak twijfels om te gaan sporten. Zo voelen ze zich niet altijd welkom bij een sportvereniging. En die moeten worden weggenomen, vindt projectleider Maarten van Erp. "Het doel is om te kijken hoe inclusief we zijn in de sport. Dan hebben we het over toegankelijkheid maar ook over de vraag of iedereen zich welkom voelt."

Levensveranderende ervaring
En je welkom voelen bij een sportclub is essentieel, vertelt Robbert Lippinkhof, die zelf een visuele beperking heeft. "Als je een beperking hebt, is het lastig om bij een reguliere sportvereniging te komen. Vooral in het begin moet men aan je wennen, weet men niet wat voor beperking je hebt. Je moet het uitleggen en proberen in die groep te komen."

Sinds handballer Peter van de Beld is gaan sporten, hij zit in een rolstoel, ziet zijn leven er heel anders uit. "Ik ben afgekeurd. Ik zat thuis en iedereen om me heen werkte. Overdag had ik geen sociale contacten en dan wordt je wereld heel klein. Door het sporten is mijn wereld weer groot."

Tijdens de voorstelling worden verschillende thema’s uitgebeeld die spelen in de wereld van sporters met een beperking. Voor sportpsycholoog Femke Burg is de winst van de avond vooral dat verschillende partijen bij elkaar worden gebracht. "Iedereen kan op zijn manier weer iets betekenen om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen sporten. Door samen te werken, kun je het toch voor elkaar krijgen om iemand van de bank te trekken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel