Zorggroep krijgt schilderijen van kunstenaars met een beperking

NOORDOOSTPOLDER • Wo 9 november 2022 | 6:44 • Woensdag 9 november 2022 | 6:44

Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Noordoostpolder en Urk heeft ruim tachtig schilderijen gekregen van kunstbedrijf G-Art. Dit bedrijf uit Biddinghuizen wil Flevolandse kunstenaars met een beperking een podium bieden. De schilderijen komen te hangen in meerdere verzorgingshuizen.

G-Art verhuurde de schilderijen voorheen aan overheidsinstellingen en bedrijven. Momenteel is het bedrijf bezig met een grote schenking van meer dan 400 kunstwerken aan zorginstellingen. Zorggroep Oude en Nieuwe Land mag er daarvan 85 in ontvangst nemen. In Talma Hof, een verzorgingshuis in Emmeloord dat onderdeel is van de zorggroep, komen vijftien kunstwerken te hangen.

Voor de bewoners betekenen de schilderijen meer dan wat gezelligheid in de woonkamers. "Het is sowieso natuurlijk een gespreksonderwerp, zegt Anneke de Munnik van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. "Als je iets moois ziet om het daar met elkaar over te hebben. Bewoners, of ze nu dementie hebben of iets anders, ze blijven genieten van de mooie dingen."

Bewoner bekijkt schilderij

Werkplekken om met talenten aan de slag te gaan
De kunstenaars hebben een psychische of verstandelijke beperking. G-Art biedt hen een werkplek om met hun talenten aan de slag te gaan. "In ons geval is het denk ik wel bijzonder dat die plekken juist bijna allemaal niet zijn gekoppeld aan een zorginstelling", vertelt Paul Mangnus van de organisatie. "Dat is eigenlijk om die kunst voorop te laten staan. Zorgplekken hebben ook wel plekken waar kunst gemaakt wordt, maar vaak zie je dan toch een beetje de kunst naar de achtergrond verdwijnen en de zorg naar de voorgrond."

Ook vindt de organisatie het belangrijk om de talenten van de kunstenaars te benadrukken. "Dit gebeurt onder begeleiding van professionele kunstenaars. Die mensen juist in hun talenten begeleiden."

De werkplekken bevinden zich allemaal in Flevoland. Mangnus: "Flevolandse kunstenaars die kunst maken voor mensen uit Flevoland. Zo hebben we ook altijd gewerkt. Dat is ook wel ons doel."

Eén van de schilderijen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel