Ouderen ervaren landschapskunst via VR-bril: "Ik zie gras bij mijn voeten!"

LELYSTAD • Wo 9 november 2022 | 6:03 • Woensdag 9 november 2022 | 6:03

Bewoners van woonzorgcentrum De Uiterton in Lelystad bezoeken deze week Flevolandse landschapskunstwerken zonder zelf de deur uit te gaan. Met een Virtual Reality-bril op lijkt het voor de bewoners alsof ze zelf in Lelystad bij Exposure of in Zeewolde bij Sea Level staan. De VR-ervaring wordt aangeboden door de mensen achter Museum M., dat in Almere moet komen.

"Mensen raken verwonderd, worden blij", zegt organisator Pamela Menzo van pilotmuseum. "Ze worden ook getriggerd om iets te vertellen over zichzelf. Vanochtend vertelde een man over dat zijn werk was om al het zand naar Flevoland te verschepen. Door het kunstwerk ging hij terug naar de tijd van vroeger."

Aan bewoners wordt vooraf uitgelegd dat ze een filmpje in een soort kijkdoos gaan zien. Sommige van hen hebben dementie. Terwijl ze kijken wordt gevraagd om bijvoorbeeld even naar hun enkels te kijken of naar de lucht. Dat zorgt voor verrukte reacties: "Ik zie het gras bij mijn voeten!"

Waarom niet echt naar buiten?
"We zijn ons er van bewust dat heel veel mensen de landart niet kunnen bezoeken doordat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn", zegt Menzo. "In verzorgingshuizen is er vaak ook geen geld of mankracht. Hiermee kunnen ze in een veilige ruimte iets ervaren en ook samen iets uitwisselen."

Mevrouw de Boer heeft net het werk Sea Level in Zeewolde bekeken met de VR-bril: "Ik vind het leuk, ik ga nog wel meer dingen bekijken van de week. Het is net of je er zelf onder loopt." Ook viel het haar op dat de muur niet zo schoon was. "Hij begint bruinig te worden en dan wordt hij op den duur natuurlijk lelijk. Dat is niet de bedoeling."

Voelen aan materiaal van het kunstwerk
In de video zijn ook Deltawerk in Marknesse, Exposure in Lelystad, Polderland Garden of Love and Fire in Almere en Riff, PD#18245 in Dronten te zien. Tijdens de ervaring kunnen bewoners de materialen die in de kunstwerken gebruikt zijn ook aanraken. Museum M. hoopt dat er subsidie komt zodat ze de VR-beleving ook in andere zorgcentra in Flevoland kunnen vertonen.

Onderdeel van Exposure

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel