Celstraf geëist voor poging dwang journalisten

ALMERE • Wo 9 november 2022 | 18:29 • Woensdag 9 november 2022 | 18:29

Tegen een Almeerder die meerdere journalisten onder druk zou hebben gezet, is woensdag voor de rechtbank in Lelystad 12 weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De man wordt ook verdacht van smaad en belediging.

De Almeerder zou het in 2018 hebben voorzien op een journalist van Omroep Flevoland. Hij wilde dat een artikel van de website van de regionale omroep gehaald zou worden. De verdachte stelde dat hij daarvoor zou strijden tot de dood. Het contact met de Almeerder kwam op de journalist bedreigend over. De verdachte stelde verder dat er een zwarte lijst met namen van journalisten van onder meer ANP en NOS zou rondgaan. Hij adviseerde journalisten om ontslag te nemen en te vluchten uit Nederland.

In januari van dit jaar zou de Almeerder een video op YouTube hebben geplaatst waarin hij de goede naam van de Nationale Politie aantast. Hij stelde onder meer dat de politie bij demonstraties zelf voor extra commotie zou zorgen door de inzet van zogenoemde romeo's. Deze agenten in burger zouden geweld gebruiken tegen demonstranten en de politie, om zo demonstranten in een kwaad daglicht te stellen.

In april zou de man uit boosheid over het vaccinatiebeleid een broer van een medewerker van een farmaceutisch bedrijf hebben beledigd.

Feiten te erg voor een geldboete
De officier van justitie vindt alles bewezen. Ze vindt de feiten te ernstig voor een geldboete. Een taakstraf zou volgens haar passend zijn, maar de officier denkt dat de verdachte daar niet aan meewerkt, omdat zijn relatie met de reclassering niet goed is. Voor de officier was dit reden om een celstraf te eisen. Ook zou voor de Almeerder een proeftijd van drie jaar moeten gelden.

Strijd tegen onrecht
De verdachte zegt dat hij niemand wilde aanvallen. Hij zegt ook niemand te hebben bedreigd en nergens geweld te hebben gebruikt. De Almeerder zegt dat hij strijdt tegen onrecht. "Met het noemen van een zwarte lijst roep je niet op tot geweld", stelde zijn advocaat. "Je geeft er mee aan dat het gaat om mensen met wie je niet moet willen werken. Tegen mensen op die lijst zou je aangifte moeten doen." Verdachte zou een publiek debat hebben willen opwekken. De advocaat vroeg daarom op alle punten vrijspraak.

De officier noemde deze verklaring ongeloofwaardig. Ze vindt de verdachte veel te verbeten overkomen. Dat de man nu inbindt, komt volgens haar uitsluitend doordat hij nu snapt dat zijn woorden gevolgen hebben. De vrijheid van meningsuiting eindigt volgens de officier waar het strafrecht begint.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel