Staatsbosbeheer moet 1.600 edelherten en 100 heckrunderen afschieten

FLEVOLAND • Do 10 november 2022 | 13:12 • Donderdag 10 november 2022 | 13:12

Staatsbosbeheer moet in de Oostvaardersplassen ruim 1.600 edelherten en 100 heckrunderen afschieten om op de gewenste populatie uit te komen. Dat is duidelijk geworden na de helikoptertelling die in oktober heeft plaatsgevonden.

De natuurorganisatie verwacht dat het lastig wordt om de doelstelling op korte termijn te halen. Dat is afhankelijk van allerlei factoren zoals een koude winter. Boswachter Rosan op den Kelder: "als het kouder is dan gaan de dieren eigenlijk in de bespaarstand waardoor ze hun energie gaan besparen en dan zijn ze minder actief. Als het warmer is dan blijven ze actiever, kunnen we ze minder makkelijk benaderen en je hebt te maken met een bepaalde schietafstand om ze te kunnen schieten. Vandaar dat als het kouder is, het makkelijker is om ze te schieten."

Boswachter Rosan op den Kelder

Op basis van de telling is duidelijk geworden dat er nu 2.100 edelherten, 330 konikpaarden en 400 heckrunderen rondlopen in het natuurgebied. Aan de populatie konikpaarden hoeft deze winter niets gedaan te worden. Staatsbosbeheer wil dat er ongeveer 300 paarden overblijven, en het getelde aantal valt net binnen de marges, zegt Rosan op den Kelder. Wat betreft edelherten wil Staatsbosbeheer uitkomen op 500. Het aantal heckrunderen moet naar de 300 terug.

Op den Kelder vertelt dat er de afgelopen drie maanden al 213 edelherten afgeschoten zijn in de Oostvaardersplassen.

Onlangs heeft Staatsbosbeheer de provincie gevraagd om de afschotperiode te verruimen. Deze loopt 15 maart af, maar zou verlengd moeten worden tot 1 mei. Ook wil de natuurorganisatie tussen zonsondergang en zonsopkomst kunnen afschieten. Dat zou dan zonder verstoring van de vogels in het gebied kunnen gebeuren. Maar daarvoor wacht Staatsbosbeheer nog op een vergunning.

Vlees van de afgeschoten edelherten wordt net als voorgaande jaren zoveel mogelijk beschikbaar gesteld voor consumptie. Een deel gaat naar restaurants en poeliers, maar ook particulieren kunnen hertenvlees kopen. Een klein deel blijft in het gebied achter als voedsel voor onder meer vossen en raven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel