Oude waterputten keren mogelijk terug in het Urker straatbeeld

URK • Do 10 november 2022 | 21:22 • Donderdag 10 november 2022 | 21:22

Wie in de toekomst Urk bezoekt, kan dan mogelijk schoon drinkwater tappen uit gereconstrueerde oude waterputten. ChristenUnie-raadslid Auke Pasterkamp vroeg donderdag het college van burgemeester en wethouders om een aantal van de oude putten te restaureren en tegelijkertijd ook een watertap in te bouwen.

Het plan is bedoeld ter ondersteuning van de cultuur op Urk. Rond het jaar 1650 had Urk twee waterputten en moesten de inwoners hard werken om er 'brak' water uit te halen. Op een bepaald moment waren er in totaal twintig putten verspreid over heel Urk. De locaties van die putten zijn volgens Pasterkamp te vinden in het archief van museum het Oude Raadhuis.

Een van de putten in het dorp

Noord-Hollands Archief
Cultuurwethouder Freek Brouwer reageerde enthousiast op het idee. "Het idee zelf spreekt mij wel aan, want er wordt vaker over watertappunten gesproken." Maar hij vond wel dat het esthetisch moet passen in het oude dorpscentrum.

Toen Urk nog een eiland was hadden de bewoners verschillende manieren om aan vers drinkwater te komen. Waterleidingen had Urk namelijk nog lang niet, een volwaardig leidingsysteem zou er pas in 1950 komen. In de eeuwen die vooraf gingen waren er meerdere putten in het dorp geslagen waarmee diep uit de grond water gehaald kon worden. Die waterputten waren honderden jaren een stabiele bron voor de Urkers. En daarnaast had bijna elke Urker woning wel een regenton waarin regenwater werd verzameld. In uitzonderlijk droge tijden werd er ook wel drinkwater vanaf de IJssel aangevoerd door schepen. Hoe dat eruit zag, zie je in het filmpje hieronder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel