De koolraap is terug van weggeweest

ESPEL • Ma 14 november 2022 | 6:11 • Maandag 14 november 2022 | 6:11

De koolraap is geen vergeten groente meer, maar terug van weggeweest. "Het is nu een hippe groente. Er wordt flink aan de weg getimmerd om hem te promoten", zegt agrariër Albert van der Vlies uit Espel. Hij teelt als een van de weinigen koolrapen en hij is blij dat de groente weer op het menu staat, samen met andere vergeten groenten, zoals pastinaak, schorseneren, aardperen en rammenas.

Koolraap is veelzijdig. Zo kan je het in salades gebruiken, je kunt er frietjes van maken en Van der Vlies heeft ook een koolraapsoep gecreëerd. Koolraap is een echte wintergroente, die meestal op koude dagen gegeten wordt.

Gezonde knol
"Koolraap is een heel gezonde knol, met veel vitamines. Vroeger werd hij lang gekookt en was hij daardoor bitter van smaak. Nu weten we dat het ook anders kan", zegt de agrariër. Zijn soep heeft bijvoorbeeld een 'echt lekkere jachtsmaak', vertelt de teler.

Groente ook geschikt voor soep

Het is een hobby
De koolraap wordt in etappes van het land gehaald. Hij wordt vers gerooid en geleverd, afhankelijk van de vraag. Van der Vlies vindt het een uitdaging om de groente te verbouwen. Hij ziet het als hobby. Op zijn land hebben eerder dit jaar tulpen gestaan. Daar wordt het echte geld mee verdiend. Daarna gaat de koolraap de grond in, als tweede teelt.

Het is volgens de boer wel een moeilijk gewas om te telen. Het plantje is erg gevoelig voor te veel water en gaat dan snel dood. Maar als het lukt, heb je een extraatje.

Koolraap is extra teelt

Dit jaar pakt het goed uit, het was een goed koolrapenjaar. "Ik ben hier zeer content mee, ze zijn zo glad als een aal."

Laat de winter maar komen
Omdat het om echte winterkost gaat, is het enige dat nu nog nodig is: kou. Als het te warm blijft, zijn er minder afnemers van de koolraap en blijft de boer ermee zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel