Beste jachthonden strijden om kampioenstitel

BIDDINGHUIZEN • Ma 14 november 2022 | 13:18 • Maandag 14 november 2022 | 13:18

De beste jachthonden van Nederland hebben zich maandag in Biddinghuizen verzameld voor het Nimrod, het NK voor jachthonden. Het is de eerste keer sinds 2013 dat het kampioenschap weer in Flevoland plaatsvindt.

Bij restaurant Dorhout Mees hebben de baasjes en hun jachthonden zich verzameld. Het gaat om honden die, wanneer er geschoten is bij de jacht, het wild komen ophalen. Op de wedstrijddag zelf hebben de jachthonden en hun baasjes te horen gekregen welke proeven ze precies moeten uitvoeren. De achttien jachthonden zijn verdeeld over drie wedstrijdlocaties. "Op iedere locatie moet de voorjager zoals dat heet, de begeleider, met zijn hond drie proeven uitvoeren", legt Carel Luiting Maten van de organisatie uit. De winnaar met de beste scores legt aan het einde van de dag beslag op de zogeheten Nimrod-bokaal.

'Liever kussen dan tikje'
Voor Wim van Loenen uit Kortenhoef is het een terugkeer naar een succesvolle tijd. Bij de Nimrod in 2014 ging Van Loenen er met de zege vandoor. Dit jaar doet hij met hond Keet mee. "Zeer tevreden, maar we hebben er eentje niet gehaald. Dat is jammer." Overleggen met Keet gebeurt door middel van een kusje. "Je kunt niet in conclaaf met je hond gaan. Je hond doet alles voor je. Ik ben de positieve trainer. Ik kus liever met mijn hond dan dat ik hem een tik geef."

Alert op omgeving
Iedere winnaar weet overigens direct dat hij of zij met zijn/haar jachthond niet de titel kan prolongeren. De winnende hond mag namelijk maar één keer deelnemen. "Ja, dan moet je met een nieuwe hond komen", zegt Luiting Maten. "Een goede jachthond heeft een goede neus, is alert op de omgeving en heeft een klik met de baas. De gemiddelde leeftijd van de honden ligt tussen de zes en acht jaar. Daar gaat een lange weg aan vooraf om deel te nemen. Dit zijn de beste achttien honden van Nederland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel