Benzinewagen bezet al maanden een laadpaalplek

ALMERE • Ma 14 november 2022 | 21:36 • Maandag 14 november 2022 | 21:36

Een groene Toyota Starlet uit 1995 houdt sinds lange tijd een laadplek voor elektrische auto's aan de Randstad in Almere Stad bezet. Hoewel meerdere mensen bij de gemeente hebben geklaagd, staat de auto er nog altijd. De ergernis van Thirza Overes is groot. Zij moet dagelijks in de buurt een plekje zoeken om haar elektrische auto op te laden.

Het is duidelijk dat de oude auto er al een tijdje staat. Het onkruid staat hoog, op de wagen zelf zitten spinnenwebben en de banden kunnen wel wat lucht gebruiken. Volgens Overes staat de benzineauto er al sinds mei. De bekeuringen onder de ruitenwissers zouden dit kunnen bevestigen, maar ze zijn inmiddels onleesbaar geworden. "Die auto mag daar helemaal niet staan. Hij staat daar niet te laden en hij houdt de plek bezet."

Volgens gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer is de apk van de auto vorig jaar november verlopen. Mogelijk staat de wagen dan ook al ruim een jaar op deze plek. Het is verplicht om verzekerd te zijn, ook als je auto niet rijdt. Hij moet dan van de openbare weg verdwijnen en mag alleen op eigen terrein staan.

Verwijderen
Overes heeft meerdere keren bij de gemeente Almere geklaagd en gevraagd of de auto verwijderd kan worden. Zij is niet de enige. Een buurtbewoner zegt dagelijks met de gemeente Almere te bellen. Ook zij heeft een elektrische auto.

"Wat de gemeente mij heeft verteld, is dat de auto er eerder stond dan de laadpaal en dat dat de reden is dat zij hem niet mogen wegslepen", zegt Overes. Ze zegt dat zij daardoor moet uitwijken naar laadplekken langs de snelweg, maar dat dit veel duurder is. Bovendien kost het haar meer tijd.

Geen maximale tijdsduur voor parkeren
De gemeente Almere laat na vragen van Omroep Flevoland weten dat een auto niet zomaar mag worden weggesleept. Er is geen maximale tijdsduur voor het parkeren. Een woordvoerder zegt dat handhavers van Stadstoezicht ter plekke gaan kijken of er iets aan de geparkeerde auto gedaan kan worden. Verder stelt de woordvoerder dat als de apk van de auto inderdaad verstreken is, de RDW dit moet oppakken. Bij een verlopen apk krijgt de eigenaar van de auto automatisch een boete van de RDW op de mat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel